Gruzija: Nastavljeni prosvjedi protiv Ševardnadzea

GRUZIJCI su u ponedjeljak ponovno zatražili ostavku predsjednika Eduarda Ševardnadzea dok je on u radijskom obraćanju inzistirao da se neće dati ukloniti s vlasti silom.

Odgovarajući na poziv oporbenog vođe, vozači motocikala uzduž glavne ulice u Tbilsiiju trubili su dok su prolazili pored ureda predsjednika države, gdje su se okupili brojni demonstranti tražeći njegovu ostavku.

Oporba optužuje gruzijske vlasti da su lažirale rezultate izbore održanih 2. studenoga.

Miroljubivi prosvjedi, koji traju već tjedan dana, proširili su se u poziv za ostavkom Ševardnadzea zbog korupcije, siromaštva, loše vladavine, te činjenice da dvije gruzijske pokrajine ne priznaju vlast službenog Tbilisija.

Šef oporbe Mihail Sakašvili pozvao je svoje pristaše da paraliziraju rad države provodeći kampanju "potpunog civilnog neposluha".

Kako je kazao, u ponedjeljak će se prosvjedi nastaviti ispred policijskih postaja i vojnih baza.

Ševardnadze, koji je napustio svoj ured samo na nekoliko dana, izjavio je da prosvjedi, štrajkovi i zaustavljanje vlakova mogu samo Gruziju više približiti kaosu i mogućem krvoproliću.

"To što se događa u Gruziji je borba za vlast i to neprihvatljivim metodama. To je borba za predsjednički stolac", kazao je Ševardnadze u radijskom obraćanju naciji u ponedjeljak.

"Želim upozoriti svakoga uključujući i tog čovjeka (vođu oporbe) da nitko ne može dobiti predsjednički stolac protuustavnim pozivima i silom", kazao je gruzijski predsjednik dodavši da je to "samo mali korak od građanskog rata".

Pročitajte više