GRUZIJA ŠALJE IZASLANIKA U POBUNJENU REGIJU

Gruzijska je vlada u srijedu poslala svoju izaslanicu na pregovore s pobunjenom pokrajinom Adžarijom, u kojoj već drugi dan traje i naftna blokada.

Predsjednik Mihail Saakašvili koji je na vlast došao nakon masovne pobune krajem prošle godine, pokušava centralnoj vlasti podvrgnuti čelnika autonomne pokrajine Adžarije Aslana Abašidzea kojega optužuje da sprečava slobodne i poštene parlamentarne izbore.

Kad je u studenome prošle godine nakon mućki na parlamentarnim izborima koji će se krajem ožujka ponoviti, dugogodišnjemu gruzijskom predsjedniku Eduardu Ševardnadzeu prijetilo svrgavanje, on je sklopio savez s Abašidzeom, a unatoč ranijim nastojanjima da smanji utjecaj službene Moskve, tražio je i pomoć od Rusije.

Moskovski gradonačelnik Jurij Lužkov stigao je u utorak ujutro u Batumi gdje su ga dočekali adžarski čelnik Abašidze i drugi dužnosnici, ali je zbog umora odbio razgovarati s novinarima kojima je onda Abašidze obećao da će im se tijekom dana obratiti zajedno s Lužkovim.

Predsjednica gruzijskoga parlamenta Nino Burdžanadze, Saakašvilijeva bliska suradnica, novinarima je u Batumiju na odlasku na pregovore s Abašidzeom rekla da ne očekuje nikakav iznenadan napredak.

"Nisam toliki optimist da vjerujem kako će se sva pitanja odmah riješiti, ali nadam se da ćemo pronaći mirno rješenje i stvoriti normalnu atmosferu sigurnosti i ustavnoga poretka za izbore", rekla je.

Burdžanadze je već jednom odigrala važnu ulogu u nagovaranju proruski orijentiranoga Abašidzea da su siječnju dopusti održavanje gruzijskih predsjedničkih izbora u Adžariji, kada je Saakašvili, 36-godišnji nacionalist s podrškom Sjedinjenih Država postao predsjednik.

Privremeni predsjedatelj Organizacije za europsku sigurnost i suradnju Solomon Passy u ponedjeljak je rekao da neće biti posrednik u rješavanju sukoba između Tbilisija i Batumija iako je spreman na razgovore o tom pitanju s Aslanom Abašidzeom.

"Ne kanim biti posrednik u rješavanju sukoba Tbilisija i Batumija", rekao je Passy nakon sastanka s gruzijskim predsjednikom Saakašvilijem i premijerom Zurabom Žvanijom.

Passy je u nedjelju stigao u Tbilisi nadgledati pripreme za gruzijske parlamentarne izbore zakazane za 28. ožujka.

Snage lojalne Abašidzeu spriječile su Saakašvilija da protekli vikend ne uđe u Adžariju pa je reagirao uvođenjem gospodarskih sankcija.

Gruzijska ratna mornarica u utorak navečer blokirala je luku u Batumiju i zadržala sedam brodova, objavio je premijer Žvanija.

"Počeli smo poduzimati korake prema ostvarenju nadzora nad lukom Batumi. Mornarica je preuzela pun nadzor adžarskih voda", rekao je premijer koji je zadužen za rješavanje sukoba s Adžarijom.

"Tih sedam brodova motornim čamcima pratimo u luku Poti", dodao je.

Gruzijski je ministar unutrašnjih poslova Giorgij Baramidze novinarima rekao da je stanje u Adžariji izuzetno složeno.

"Danas je zapravo cijela Adžarija militarizirana. Sve ceste koje vode iz te autonomne republike blokirane su, a željeznička je pruga na jednome dijelu prekinuta".

Autonomna republika Adžarija nema vojnu silu kojom bi spriječila blokadu Batumija, priopćilo je gruzijsko ministarstvo obrane uz objašnjenje da u ovome trenutku desetak gruzijskih brodova i čamaca provodi tu blokadu.

(Hina) xvm ysv

Pročitajte više