GSV o prijedlozima Zakona o državnoj službi te Zakonu o pošti

ČLANOVI Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) danas su podržao Prijedlog zakona o državnoj službi, a nisu se usuglasili o Prijedlogu zakona o pošti.

Prema Prijedlogu zakona o državnoj službi - kojemu je cilj depolitizacija i profesionalizacija te službe - državnim dužnosnicima ostali bi samo ministri, državni tajnici i ravnatelji državnih ustanova, dok bi ostali zaposlenici bili državni službenici, izvijestio je nakon sastanka tajnik u Središnjem državnom uredu za upravu Antun Palarić.

Državna služba bi se profesionalizirala što bi uključivalo napredovanje prema znanju i vještinama, te bi se omogućilo cjeloživotno usavršavanje.

S Prijedlogom zakona o pošti nije se složio predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u GSV-u, zamjenik direktora HUP-a Bernard Jakelić.

Po njegovu mišljenju, Prijedlogom zakona o pošti daje se monopol Hrvatskim poštama, a s tržišta se isključuju male tvrtke koje se bave kurirskim uslugama.

Jakelić je na konferenciji za novinare, nakon sastanka, ustvrdio kako je Prijedlog zakona o pošti suprotan smjernicama EU-a, sporazumu Hrvatske sa Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) te s mišljenjem koje je potpisao bivši ministar za europske integracije Neven Mimica.

Najavio je da će se HUP - ako Vlada ne pristane donijeti poseban zakon o kurirskim uslugama - "obratiti Europskoj komisiji".

Državni tajnik u Ministarstvu mora, turizma, prometa i veza Dražen Breglec odbacio je Jakelićeve tvrdnje rekavši kako Prijedlog zakona o pošti, prema mišljenju ministrice europskih integracija, Kolinde Grabar-Kitarović, nije u suprotnosti sa smjernicama Europske unije.

Naglasio je da zakon o kurirskoj službi ne postoji ni u jednoj državi Europske unije.

Državni tajnik Breglec također je ocijenio kako je HUP tijekom sedam mjeseci, koliko je trajala izradba Prijedloga zakona o pošti, "opstruirao pregovore socijalnih partnera o tom zakonskom rješenju".

Predstavnica sindikata pošte Jadranka Dumbović dodala je kako Hrvatska pošta nema monopol na sve pošiljke iznad 100 grama još od 1999. godine, od kada su priliku na tržištu dobili svi koji su zainteresirani za tu vrstu poštanskih usluga.

Pročitajte više