Guaidóu prijeti istraga zbog sabotaže. Optužuju ga za nestanak struje

Foto: Epa

GLAVNI državni tužitelj Venezuele Tarek Saab izjavio je kako je zatražio od Vrhovnog suda da istraži čelnika oporbe Juana Guaidóa zbog navodne sabotaže električnog sustava zemlje, javlja BBC.

Velik dio Venezuele lišen je opskrbe električnom energijom od četvrtka 7. ožujka. Venezuelska Nacionalna skupština proglasila je u ponedjeljak "stanje uzbune", a vlada je naredila školama i tvrtkama da ostanu zatvorene zbog prestanka opskrbe električnom energijom koja traje već šest dana.

Maduro krivi Guaidóa, a Guaido Madura

Mnogi dijelovi zemlje još uvijek nemaju struje, a u onim područjima u kojima je vraćena opskrba električnom energijom struje ima samo nekoliko sati na dan i onda je opet nestane.

Oporba je izjavila kako je zbog nestanka struje u državi poginulo najmanje 17 osoba. Privremeni samoproglašeni predsjednik Juan Guaidó za ovakvo stanje u zemlji okrivio je vlaódu službenog predsjednika i njeno loše upravljanje državom, a Nicolas Maduro krivnju je prebacio na SAD i imperijalističke sile te rekao kako je za sabotažu električne mreže korištena "američka tehnologija", aludirajući pritom na oporbu. 

"Došao je čas pravde"

Tarek Saab najavio je pokretanje istrage samo nekoliko sati nakon što je predsjednik Maduro rekao u televizijskom obraćanju naciji da je "došao čas pravde" i da će "pravosudni sustav goniti osobu koja stoji iza ovog zločinačkog napada na venezuelski elektroenergetski sustav".

U međuvremenu, SAD je najavio kako se priprema nametnuti dodatne sankcije venezuelskim financijskim institucijama.

Pročitajte više