Guardian: Bi li Lukašenko doista bacio Bjelorusiju u rat koji Rusija gubi?

Foto: EPA

GUARDIAN je objavio analizu naslova "Bi li Lukašenko doista bacio Bjelorusiju u rat koji Rusija gubi?" a prenosimo je u nastavku. "Aleksandar Lukašenko, diktatorski vođa Bjelorusije, pažljivo je balansirao tijekom rata u Ukrajini. Dana 24. veljače, ruske trupe koje su se nagomilale na bjeloruskom teritoriju prešle su granicu u Ukrajinu, koristeći njezinu zemlju kao poprište u najvećoj invaziji na Europu od Drugog svjetskog rata.

No bjeloruski vođa nije se izravno pridružio ratu niti je poslao svoje trupe u borbu. Povremeno je govorio da invazija traje predugo. Novi sastanci Lukašenka i Vladimira Putina opet su pobudili strahove da će i on ući u borbu. Lukašenko je rekao da će Bjelorusija i Rusija rasporediti zajedničku vojnu skupinu i da će tisuće ruskih vojnika stići u njegovu zemlju sljedećih dana na vježbe", piše Guardian.

Britanski medij podsjeća na izjavu bjeloruskog ministra obrane Viktora Hrenina: "Još jednom ističemo da su zadaće regionalne suradnje isključivo obrambene prirode. Sve aktivnosti koje se sada provode jesu odgovor na akcije u blizini naših granica."

"Postoji velika sumnja da je Lukašenko spreman ubaciti vlastite snage u rat koji Rusija gubi"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij tijekom jučerašnjeg sastanka G7 predložio je slanje mirovnih snaga Ujedinjenih naroda na granicu Ukrajine i Bjelorusije kako bi spriječili Lukašenka u pokretanju "provokacije".

"Unatoč znakovima upozorenja, postoji velika sumnja da je Lukašenko spreman ubaciti vlastite snage u rat koji Rusija gubi u Ukrajini, čak i ako je pod pritiskom Putina", smatra Guardian, dodajući:

"Naravno da Putin ima velik utjecaj, ali ne može natjerati Lukašenka da počini političko samoubojstvo", rekao je bjeloruski politički analitičar i znanstvenik u Zakladi Carnegie za međunarodni mir Artyom Shraibman. "Zbog toga mislim da će se Lukašenko definitivno pokušati oduprijeti svakom guranju u rat."

"S druge strane, ne mogu se kladiti da će zauvijek biti uspješan u tome. Postoje načini na koje Rusija može djelovati i koji bi isprovocirali Bjelorusiju na sukob", smatra Shraibman.

Vježbali bi 17 kilometara od ukrajinske granice?

"Izuzev slanja svojih trupa u bitku, Lukašenko bi mogao dopustiti da se ruske trupe rasporede na bjeloruskoj granici kako bi se razvukla ukrajinska obrana ili bi eventualno dopustio Rusiji da koristi Bjelorusiju kao poligon za neke od desetaka tisuća mobiliziranih Rusa", analiziraju Andrew Roth iz Moskve i Daniel Boffey iz Lavova za Guardian.

Bjeloruska aktivistička skupina Hajun smatra kako bi se zajedničke vježbe ruske i bjeloruske vojske mogle održati u gradu Yelsku, 17 kilometara od ukrajinske granice. "Grupa je izvijestila da je nastava otkazana u glazbenoj školi u blizini lokalne policijske postaje i upravne zgrade. Mještanima je također rečeno da ne snimaju novu kolonu oklopnih vozila koja je trebala danas stići", prenosi Guardian.

Konrad Muzyka, neovisni obrambeni analitičar i direktor Rochan Consultinga, napisao je da malo organizacija prati stanje bjeloruske vojske jer su njihove oružane snage "relativno slabe, a osim Lukašenkove retorike, tu nema ničega", piše Guardian.

"Bjelorusija održava najveće vježbe od vremena hladnog rata"

"Vojska bi morala mobilizirati 20 tisuća ljudi kako bi postigla punu snagu", napisao je Muzyka pa dodao: "I bilo bi dovoljno vremena za strateško upozorenje ako Bjelorusija počne mobilizirati i pomicati svoje trupe prema granici.

"Bez obzira na to, Bjelorusija održava najveće vježbe od vremena hladnog rata. Minsk je testirao sve sposobnosti kao da se sprema ući u rat", napisao je Muzyka, koji vidi moguća objašnjenja za takvo ponašanje.

Prvi je priprema za napad NATO-a, drugo je vezanje ukrajinskih snaga blizu granice kako bi se spriječilo njihovo raspoređivanje u druga područja, a treće su pripreme za napad na Ukrajinu.

"Bjelorusija šalje tenkove, streljivo i kamione iz svojih skladišta u Rusiju"

Guardian navodi kako "Bjelorusija šalje tenkove, streljivo i kamione iz svojih skladišta u Rusiju". Tako je Hajun objavio video na kojem se osam tenkova T-72A transportira iz Minska prema Rusiji. Također, rekli su kako su svjedoci vidjeli 15-30 tenkova i najmanje 28 kamiona Ural.

Franak Viačorka, viši savjetnik bjeloruske oporbene čelnice Svjetlane Cimanovskaje, ne vjeruje da će bjeloruska vojska aktivno sudjelovati u ratu. "Čisto sumnjam, nikakvi znakovi ne upućuju na to. Naprotiv, vojni čelnici pokušavaju umiriti trupe govoreći kako neće biti upleteni u rat, jer su zabrinuti gledajući uspjeh Ukrajinaca. Nitko se ne želi boriti za Putina", rekao je Viačorka, prenosi Guardian.

Osim toga, Viačorka smatra kako bjeloruska vojska nema kapacitet boriti se u Ukrajini. "Nemamo trupe ni vojnu opremu. Dosta opreme već je predano Rusiji. Sve što se moglo upotrijebiti već je stavljeno u funkciju. Malo je vojnika spremnih za borbu, do sedam tisuća, i nisu spremni za jurišnu operaciju", rekao je Viačorka.

Lukašenko neće riskirati svoju poziciju?

Guardian zaključuje kako Lukašenko neće htjeti dalje riskirati svoju poziciju zbog rata nakon što je ostao na vlasti nakon prosvjeda 2020. godine. Prema neslužbenim anketama, rat u Ukrajini je među Bjelorusima krajnje nepopularan.

"Ne želi biti uvučen u rat zbog rizika koji može nastati", tvrdi Shraibman, ističući da je anketa pokazala da manje od deset posto Bjelorusa podupire izravno sudjelovanje u ratu u Ukrajini. "Rusija se povlači i uključivanje u rat moglo bi Lukašenkovu sudbinu vezati za invaziju koja će vjerojatno neuspješno završiti", piše na kraju Guardianove analize.

 

Pročitajte više