KORONAVIRUS U SVIJETU

Guardian: Masovno testiranje i lockdown u Slovačkoj smanjili stopu zaraze za 60 posto

Ilustracija: EPA

MASOVNO testiranje na koronavirus uspjelo je srušiti stopu zaraze u Slovačkoj za oko 60% u jednom tjednu, kažu britanski stručnjaci, a prenosi Guardian

Međutim, taj rezultat je ostvaren u kombinaciji sa strogim mjerama karantene. 

Slovačka je provela velik broj brzih testova, a vlada zahtijeva od poslodavaca da ne dopuštaju ljudima da rade bez certifikata koji dokazuje da su negativni. 

Pozitivni su zajedno s obitelji morali u karantenu, ali im je pun iznos plaće isplaćen u trajanju od 10 dana izolacije. 

Negativan rezultat testa omogućio je odlazak na posao, ali nije bio kriterij za posjet starijoj rodbini u domu za starije ili studentu koji se vraća doma za praznike. 

Masovno testiranje počelo je u listopadu

Znanstvenici Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu objavili su na serveru za znanstvene radove koji su u fazi "pre-printa", MedRxiv, svoj rad pod naslovom "The effectiveness of population-wide, rapid antigen test based screening in reducing SARS-CoV-2 infection prevalence in Slovakia".

U njemu navode kako se u slovačkom slučaju radi o uspješnoj kombinaciji. Bitno je istaknuti kako se radi o radu koji još uvijek nije recenziran i objavljen u znanstvenom časopisu. 

"U Slovačkoj postoje relativno snažni dokazi da su stroge mjere i masovno testiranje doveli do vrlo velikog smanjenja broja zaraza koronavirusom", rekao je izvanredni profesor dr. Stefan Flasche. 

>>Slovačka je u dva vikenda testirala skoro cijelu populaciju. Što su postigli time?

Masovno testiranje počelo je u listopadu. Prvi val testiranja proveden je između 23. i 25. listopada u najteže pogođenim dijelovima zemlje nakon čega se testiranje 31. listopada i 1. studenog proširilo na cijelu zemlju. Testiranje je u nateže pogođenim dijelovima zemlje ponovno provedeno 7. i 8. studenoga. 

Testiranjem je utvrđeno 50 tisuća infekcija kod ljudi koji su se nakon toga samoizolirali. "Važno je da smo otkrili kako se najveći utjecaj ostvaruje karantenom pozitivnih i njihovih ukućana", rekao je Flasche. 

Slovačka imala veliki pad, ali sad bilježi novi rast

Zanimljivo je da je u Slovačkoj krivulja broja novozaraženih bila u eksplozivnom porastu do 4. studenog, kada je počela drastično padati. Sa sedmodnevnog prosjeka od 2547 potvrđenih slučajeva dnevno 4. studenog, Slovačka se spustila na sedmodnevni prosjek od 1270 slučajeva dnevno 20 dana kasnije. Otada je zabilježila blagi rast koji ipak nije ni približan rastu u listopadu pa tako trenutno ima prosjek od 1417 novih slučajeva dnevno. 

"Unutar tjedan dana - zaista, u tjedan dana - oni su zaustavili eksponencijalni rast virusa na razini zemlje, do toga da se incidencija prepolovila. Dva tjedna kasnije, pala je još više. Oni će sad raditi treće masovno testiranje ovaj tjedan. Mislim da je to najbolji dokaz koji imamo, u ovom trenutku, da ovo može funkcionirati"; komentirao je profesor epidemiologije Michael Mina s Harvard T. H. Chan School of Public Health za medije 18. studenog.

Ipak, valja istaknuti da u posljednjih desetak dana Slovačka bilježi novi, značajni rast dnevnih slučajeva. Tako je u ponedjeljak sedmodnevni prosjek novih dnevnih slučajeva bio 1571, dok je 28. studenog isti prosjek iznosio samo 1339.

Kritike zbog nepouzdanosti testova i "rasipanja novca"

Nadalje, neki stručnjaci su kritizirali projekt jer su korišteni antigenski testovi koji su mnogo brži, ali i daleko manje pouzdani od laboratorijskih PCR testova. Stručnjaci su naveli da su antigenski testovi bolji za ciljane programe i da ih treba provoditi zajedno s drugim mjerama. Matovič je rekao da je vlada svjesna toga, ali je smatrala da bi koristio i polovičan uspjeh u otkrivanju zaraženih ljudi. 

Djeca do 10 godina nisu se testirala, a testiranje za sve ostale bilo je dobrovoljno. No oni koji su odlučili da se neće testirati morali su također ići u svojevrsnu karantenu, odnosno nisu smjeli dva tjedna dolaziti na posao. 

Također, moguće i da su stroge mjere, a ne masovno testiranje, bile glavni uzrok drastičnog opadanja broja zaraženih. Dapače, protivnici masovnog testiranja ranije su rekli da se nedavni pad novih slučajeva dogodio zbog djelomičnog zatvaranja u listopadu te da nema veze s masovnim testiranjem. 

Bilo kako bilo, Slovačka je na kraju odgodila još jedan krug testiranja na razini cijele zemlje, zakazan za prošli vikend - 6. i 7. prosinca. Ponovljeno masovno testiranje naišlo je na otpor gradskih i lokalnih čelnika zbog logističkih poteškoća održavanja masovnog testiranja.

U međuvremenu, i druge su zemlje, odnosno pokrajine, odlučile slijediti primjer Slovačke. Talijanska pokrajina Južni Tirol provela je 23. studenog dobrovoljno masovno testiranje svojih građana na koronavirus, na koje se odazvalo 343.227 ljudi, odnosno dvije trećine južnotirolskog stanovništva. No neki talijanski virolozi također su izrazili kritike zbog masovnog testiranja, tvrdeći da se zbog nepouzdanih brzih testova radi o "uzaludnom rasipanju novca".

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više