Guardian: WHO optužen za prikrivanje izvješća o suzbijanju pandemije u Italiji

Foto: Epa

SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA (WHO) optužena je da je u suradnji s talijanskim ministarstvom zdravstva prikrila izvješće koje je navodilo da je Italija loše upravljala situacijom na početku pandemije.

Izvješće je navodno imalo za cilj sprječavanje širenja pandemije i budućih smrtnih slučajeva, piše The Guardian.

Italija je bila prva europska zemlja koju je zahvatila pandemija. Izvješće, koje su izradili znanstvenik WHO-a Francesco Zambon i 10 europskih kolega, financirala je kuvajtska vlada kako bi pružila što više informacija o pandemiji zemljama koje su tek trebale biti pogođene.

Ono je objavljeno na stranici WHO-a 13. svibnja, ali je već sljedećeg dana maknuto. U izvješću dugom 102 stranice navodi se kako se talijanski plan suzbijanja pandemije nije ažurirao od 2006. godine te da je, zbog nepripremljenosti, na početku u bolnicama bilo kaotično i improvizirano stanje. Formalne smjernice su izdane tek nakon nekog vremena, navodi se u izvješću.

Dokument je navodno uklonjen na zahtjev Ranierija Guerre, pomoćnika generalnog direktora WHO-a za strateške inicijative. Guerra je između 2014. i 2017. godine bio voditelj preventivne medicine u talijanskom ministarstvu zdravstva te je stoga bio odgovoran za ažuriranje plana suzbijanja pandemije prema novim smjernicama WHO-a i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Guerra je i dalje u Znanstvenom savjetu za covid-19 talijanske vlade.

WHO spriječio davanje iskaza?

Zastarjeli plan za suzbijanje pandemije glavni je element istrage koju provode istražitelji iz Bergama. Naime, vojni general Pier Paolo Lunelli je zaključio da je zbog nedostatka primjerenih antipandemijskih protokola stradalo čak 10.000 ljudi.

Istražitelji su tri puta pozvali Zambona da razgovara s tužiteljima, ali je WHO to spriječio inzistirajući na tome da on i ostalih deset znanstvenika koji su radili na izvješću trebaju imati imunitet. Stoga su početkom studenog tužitelji dobili iskaz samo od Guerre.

Zambon je primio posljednji poziv 10. prosinca, ali mu WHO i dalje nije davao dopuštenje za davanje iskaza.

"Samo su kopirali prijašnji plan, nije promijenjena niti jedna riječ ili zarez"

"Kada sam primio prvi poziv, proslijedio sam ga pravnom uredu WHO-a. Kazali su mi da ne mogu dati iskaz jer imam imunitet, unatoč činjenici da sam želio ići jer sam imao što za reći", kazao je Zambon za Guardian.

Zambon također tvrdi da mu je Guerra zaprijetio otkazom ako u izvješću ne promijeni dio teksta koji se odnosi na zastarjeli plan. WHO nije proveo istragu incidenta, ali je prošloga tjedna priopćio kako je izvješće uklonjeno jer "sadrži netočnosti i nedosljednosti".

"Izvješće nije kritiziralo talijansku vladu, već se fokusiralo na probleme pri upravljanju pandemijom, posebice na zastarjeli plan za suzbijanje pandemije koji je 2017. samo ponovno potvrđen bez da je ažuriran", kazao je Zambon.

"Mi smo temeljito analizirali te planove i otkrili da su svi nakon 2006. samo kopija prijašnjeg plana. Nije promijenjena niti jedna riječ ili zarez, sve je isto", dodao je.

WHO je jučer poslao priopćenje Guardianu u kojem navodi kako trenutno surađuje s talijanskom vladom kako bi se razjasnio problem. Talijansko ministarstvo zdravstva poreklo je bilo kakvu umiješanost.

U slučaju da tužitelji iz Bergama utvrde kako Italija nije pravilno ažurirala svoj plan za suzbijanje pandemije, tada bi se moglo suditi svim talijanskim ministrima zdravstva i premijerima od 2013.

Pročitajte više