Guardianov kolumnist: Amerika će postati velika tek kada svoje škole zaštiti od vatrenog oružja

Screenshot: CBS

AMERIČKI tinejdžeri gube životni optimizam - danas ih se u školama uči kako postupiti u slučaju školske pucnjave, piše Richard Wolffe za The Guardian. U nastavku donosimo najvažnije dijelove njegova komentara.

''U najnovijoj pucnjavi u američkoj školi život je izgubilo 17 ljudi. Međutim, konzervativci ponavljaju da sada nije trenutak za raspravu o politici kontrole naoružanja. Donald Trump kaže da je vrijeme za molitvu. "Nemam riječi", izjavio je lokalni šerif.

No ne bi li SAD upravo sada trebao progovoriti o masovnim stradavanjima nevinih u svojim školama? Ako politika ne može uvesti sigurnost u škole i zaštititi najmlađe građane, koja je njezina svrha?"

Molitve i suosjećanje

"Ovo je osma pucnjava u američkim školama ove godine. Da se radi o osmom terorističkom napadu, i demokrati i republikanci i američki predsjednik inzistirali bi na hitnim mjerama.

Umjesto toga, Donald Trump se oglasio putem jednog jedinog tweeta.

"Moje suosjećanje i molitve su s obiteljima žrtava strašnog napada na Floridi. Nijedno dijete, učitelj ili bilo tko drugi se ne bi trebao osjećati nesigurnim u američkim školama", objavio je Trump na Twitteru nakon masakra na Floridi.

Trump se u svojim javnim obraćanjima obvezao stati na kraj "američkom krvoproliću", no tada je govorio o ubojstvima bandi. Nije niti spomenuo pucnjave po školama."

"Potrebno je znati sve činjenice"

"Floridski ubojica bio je naoružan puškom tipa AR-15, kakva je korištena i u pucnjavi u crkvi u Teksasu u studenom prošle godine i masakru u Las Vegasu mjesec dana prije.

Američki političari u nekoliko navrata pokušavali su uvesti zabranu ubojitog oružja. Protiv prijedloga zabrane kalifornijske senatorice i demokratkinje Dianne Feinstein 2013. godine glasalo je 60 zastupnika, među kojima i senator iz Floride, Marco Rubio.

Rubio je nakon najnovijeg masakra izjavio da je potrebno znati činjenice o samom incidentu prije ikakvih razgovora o uvođenju zabrane oružja.

Zanimljivo je kako američki političari ne trebaju stopostotne dokaze kada odlučuju goleme količine zakona i novca posvetiti borbi protiv mnogo manje smrtonosne prijetnje - terorizma."

Smrt američkog optimizma

"Američka djeca danas u školama imaju učestale vježbe za slučajeve školske pucnjave. Uče ih čime da pogode napadača kako bi si spasila život. Toliko vježbi nije bilo ni u doba prijetnje od nuklearnog rata.

Sa svakim napadom na školu, crkvu, noćni klub, kino dvoranu i koncert, polako umire i optimizam američkih tinejdžera.

Djecu se u SAD-u uči da kada odrastu mogu postati što god požele, od predsjednika do dobitnika Nobelove nagrade. A sada moraju naučiti kako da bace stolicu na ubojice u svojim školama.

Amerika posljednjih dana slavi olimpijske uspjehe svojih dvoje sedamnaestogodišnjaka, snowboardera Chloe Kim i Reda Gerarda. Nove žrtve s Floride njihovih su godina."

Kako ponovno Ameriku učiniti velikom

"Normalni predsjednik u tim uvjetima poduzeo bi mjere da zaštiti svoje građane, no Amerika nema takvog vođu.

Trumpu je trebao cijeli tjedan da se oglasi po pitanju obiteljskog nasilja nakon što je njegov bivši tajnik optužen za zlostavljanje svojih dviju bivših žena. Trump je izjavio da se "totalno protivi obiteljskom nasilju", a tajniku zaželio uspjeh u daljnjoj karijeri.

Trump nema moralnih vrijednosti i ne zna za pravdu. To je čovjek koji je zahtijevao smrtnu kaznu za petoricu crnih tinejdžera u slučaju napada i silovanja u njujorškom Central Parku 1989. godine. Mladići su na temelju DNK dokaza oslobođeni krivnje.

Ako Amerikanci žele zaštititi svoju djecu, neka glasaju za nekoga koga u šaci ne drže interesne skupine. A ako žele Ameriku ponovno učiniti velikom, neka prvo svoje škole učine sigurnima", zaključuje Wolffe za The Guardian.

 

Pročitajte više