Hvaranin zatvoren zbog pomorske nesreće u kojoj je teško ozlijeđeno dvoje Šveđana

Foto: Nenad Peric, LI Milna

38-GODIŠNJAK iz Hvara završio je u zatvoru zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je prije 10 dana teško ozlijeđeno troje mladih Šveđana.

Nesreća se dogodila između Hvara i Visa u popodnevnim satima. Osumnjičeni se zabio gumenjakom od sedam i pol metara u bok jedrilice Mila VII dužine 14 metara. Na gumenjaku je bilo šestero Šveđana i svi su u sudaru ozlijeđeni. Vratili su se u Hvar, troje ih je prebačeno u splitsku bolnicu helikopterom, naročito je teško 31-godišnji Šveđanin kojem je slomljen slabinski kralježak, a ima i nagnječenje mozga. 25-godišnja Šveđanka ima krvarenje ispod moždane ovojnice.

Na jedrilici su bili Belgijci sa hrvatskim skiperom i kod njih nije bilo ozlijeđenih. Doplovili su u Vis, na jedrilici je očevid napravila Lučka kapetanija.

Kazna i do osam godina zatvora

38-godišnjak je priveden na ispitivanje u Državno odvjetništvo zbog sumnje da je počinio kazneno djelo ugrožavanja posebnih vrsta prometa. S obzirom na teške ozljede Šveđana, prijeti mu kazna zatvora do osam godina.

Terete ga da je upravljajući gumenjakom postupio protivno odredbama Pomorskog zakonika i Pravilnika o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru te načinu i uvjetima obavljanja nadzora i upravljanja pomorskim prometom. Sumnja se da je plovio prevelikom brzinom te da nije mogao poduzeti djelotvornu radnju za izbjegavanje sudara.

Državno odvjetništvo je tražilo istražni zatvor zbog utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, a sudac istrage prihvatio je samo posljednji prijedlog.

Pročitajte više