gunja: otvoren međunarodni granični prijelaz

Na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine danas je u Gunji za promet otvoren međunarodni granični prijelaz prve kategorije, u koji je uloženo 16,5 milijuna kuna.

Gradnja toga prijelaza dio je Projekta olakšanja trgovine i transporta u jugoistočnoj Europi, a osnovna mu je zadaća smanjiti troškove trgovine i prometa te suzbiti krijumčarenje i korupciju na graničnim prijelazima.

Svečano ga je otvorio saborski zastupnik Branislav Tušek, poručivši kako taj granični prijelaz u Gunji "treba gledati i u ulozi daljnjega snaženja prijateljskih naroda RH i BiH". "Rijeka Sava nikada nije razdvajala, nego spajala ljude u RH i BiH", rekao je Tušek.

Predstavnik Svjetske banke u Hrvatskoj Vladimir Skenderović podsjetio je kako je Projekt olakšanja trgovine i transporta u jugoistočnoj Europi dio regionalnog programa koji je obuhvatio osam zemalja potpisnica Memoranduma o razumijevanju koji su do sada potpisale Albanija, BiH, Hrvatska, Bugarska, Makedonija, Rumunjska, Srbija i Crna Gora i Moldavija. Na temelju Memoranduma Hrvatska je 27. listopada 2000. potpisala ugovor s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj o zajmu od 14,8 milijuna eura.

Sam projekt se sastoji od više komponenata, a jedna od njih je gradnja četiriju graničnih prijelaza u Hrvatskoj: Maljevac, Gunja, Slavonski Brod i Slavonski Šamac. Granični prijelaz u Gunji prvi je izgrađeni graničnih prijelaza, a otvaranje ostalih očekuje se do kraja ove godine.

Predstavnik Svjetske banke Skenderović također je rekao kako je ta novčarska ustanova od 1995. do danas u razne projekte u Hrvatskoj uložila 1,2 milijarde dolara.

Na otvorenju su govorili i vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer, načelnici općina Gunje i Drenovaca, a nazočili su i gradonačelnik Brčkog Siniša Kisić te predstavnici hrvatskih ministarstava uključenih u provedbu Projekta olakšanja trgovine i transporta u jugoistočnoj Europi.

(Hina) žd dd

Pročitajte više