Guverner New Yorka: Moramo hitno smanjiti troškove, ne možemo trošiti što nemamo

Foto: EPA

GUVERNER New Yorka Andrew Cuomo održao je danas, kao i svakog dana, konferenciju za medije na kojoj je objavio stanje s koronavirusom u državi New York.

Cuomo je na presici objavio kako škole ostaju zatvorene do sredine travnja.

“To jedino ima smisla”, rekao je Cuomo.

Objavio kad se očekuje vrhunac zaraze

Cuomo je potom rekao i kada se očekuje vrhunac zaraze u toj državi. 

“Vrhunac je očekivan za oko 21 dan. Radimo sve što možemo kako bismo povećali kapacitete bolnica i bili spremni za 21 dan”, dodao je. 

Kaže da New York treba 140.000 bolničkih kreveta i kako ih trenutno ima tek 53.00 domova. Studentski domovi i hoteli razmatraju se za moguće improvizirane bolnice.

“Ne možemo trošiti ono što nemamo”

Cuomo je odgovarao i na pitanja novinara. Jedno od njih bilo je vezano za proračun države New York.

“Razgovarali smo o proračunu. Federalna je vlada, rekla, obećala, insinuirala, izjavila da će nam pomoći. Izglasali su zakon koji to ne može napraviti. U nekom trenutku to sve postane stvar matematike. Nemamo prihoda o kojima možemo govoriti i morat ćemo dramatično rezati troškove naše države. Ne možete trošiti ono što nemate. Ne možete to u obitelji, u poslu, ni na vlasti. Federalna nam je vlada dala 5 milijardi dolara i to samo za troškove vezane uz koronavirus", ispričao je.

Rekao je kako država New York mora rezati troškove.

"Izgubili smo od 10 do 15 milijardi dolara prihoda, ljudi ne rade, ne plaćaju poreze na prihod. Poslovi su zatvoreni, ni oni ne plaćaju poreze. Imao sam 10-15 milijardi minusa. Federala nam vlada ništa nije dala, nula, niente. Morat ćemo rezati troškove. Morat ćemo štedjeti na obrazovanju jer je to najveći trošak i možemo iskoristiti 5 milijardi dolara za zdravstvo. Federalna vlada to zna i zna da je kada je dala novac samo za troškove vezane za koronavirus, uzela novac za obrazovanje. To je tragično", zaključio je.

"Ovo je povijesni trenutak"

Cuomo je potom objavio nove podatke o žrtvama, rekavši kako je u državi New York zasad preminulo 519 ljudi. 

Rekao je kako ovu krizu ne bi proveo nigdje radije nego u New Yorku. Izložio je i plan po kojemu će od Trumpa traži da poveća kapacitete za bolničke krevete.

“Živimo u povijesnom trenutku. Ovo će biti jedan od onih trenutaka o kojima će se pisati i pričati generacijama. Ovo je trenutak koji će promijeniti naciju."

Pročitajte više