Guverner njemačke središnje banke: Otpis grčkog duga mogao bi biti opasan

GUVERNER njemačke središnje banke Jens Weidmann upozorio je kako napori da se suzbije dužnička kriza ne smiju ugroziti "ulogu Njemačke kao sidra eurozone".

Weidmann, ujedno i član upravnog vijeća Europske središnje banke, također je izrazio skepsu prema otpisu vrijednosti grčkih državnih obveznica u vlasništvu banaka. "Otpis nije univerzalni lijek. To čak može biti i opasno ako se zbog toga smanjuje spremnost za strukturalni preustroj", dodao je.

Naglasio je kako ne želi nagađati o kreditnoj sposobnosti zemalja, ali je upozorio da bi pokušaj rješavanja krize mogao rezultirati prekoračenjem financijskih i političkih ograničenja.

"Pomaganje državama u vrijeme krize, poput ove aktualne, je ispravan čin, ali samo kada te države odluče dosljedno rješavati vlastite probleme. Ne možemo zaduženim državama dopustiti da se lagano izvuku iz problema koje su same stvorile. U tom slučaju bi sve zemlje mogle pomisliti da se mogu ponašati kako žele, što bi dodatno produbilo krizu povjerenja", zaključio je Weidmann u razgovoru za Bild.

Pročitajte više