Guverner Švicarske banke ne želi odstupiti s položaja

NAJVEĆA švicarska politička stranka, SVP, zahtjeva da guverner središnje banke Philipp Hildebrand odstupi sa svog položaja zbog skandala u kojem se našao kada se saznalo da je njegova supruga Kashya kupnjom stranih valuta zaradila popriličnu svotu novaca samo nekoliko tjedana prije nego je Švicarska narodna banka zaustavila rast vrijednosti franka.

Šef Švicarske banke u četvrtak je za vrijeme tiskovne konferencije odbio odstupiti s dužnosti, te je dodao kako će dokazati da nije kriv za zlouporabu položaja i "inside trading" za koji ga se optužuje, a političari i mediji kažu kako svojim potezom nije uspio smanjiti krizu., prenosi The Washington Post.

Zatražena je službena istraga kojom bi se trebalo utvrditi da li je Hildebrand sudjelovao u obliku trgovanja s povlaštenim informacijama na štetu drugih, a što je njegovoj ženi pomoglo da stekne zaradu.

Podsjetimo, ona je 15. kolovoza kupila pola milijuna dolara, a 12. listopada prodala ih je i pritom zaradila 65 tisuća dolara, i to nakon što je početkom rujna SNB namjerno srušio vrijednost franka prema drugim važnim valutama, uključujući i dolar.

48-godišnji Hildebrand, inače bivši šef hedge fonda, rekao je kako je o potezima svoje žene saznao tek dan kasnije.

Švicarska narodna stranka nezadovoljna je intervencijom SNB-a pod Hildebrandovim vodstvom, čiji je najglasniji kritičar, te je zatražila i posebnu sjednicu parlamenta na kojoj bi se čitav slučaj istražio, no čini se kako SVP neće tako lako ostvariti svoje namjere, jer stranci je za sazivanje sjednice potrebna većina i u donjem i u gornjem domu parlamenta.

Ostale političke stranke zadovoljne su Hildebrandovim nastupom na tiskovnoj konferenciji na kojoj je obećao kako će poboljšati transparentnost Središnje banke, a šef Švicarske banke potporu je dobio i od vlade.

Pročitajte više