Gužva na Trgu bana Jelačića: Josipović dijelio kobasice, Markićka razgovarala o korupciji

Foto: Borna Filić/Pixsell, Hina

GUŽVA JE jutros bila na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Našli su se tamo Željka Markić, Ivo Josipović te Miljenić, Lalovac i Bernardić.

Markić: Evo što nudimo

Stranka U ime obitelji - projekt Domovina nudi autentičnost, borbu protiv korupcije i za snažnu obitelj, izjavila je Željka Markić na Trgu bana Jelačića gdje se, u sklopu predizbornih aktivnosti kao prva na listi u 2. izbornoj jedinici, u subotu družila sa Zagrepčanima, te ih pozvala da glasaju za listu broj 8.

"Svi naši kandidat na listi broj 8 su vjerodostojni ljudi, koji će se u Hrvatskome saboru boriti za iste one stvari za koje smo se borili u civilnom društvu - borbu protiv korupcije koja uništava hrvatsko gospodarstvo već 15 godina, ekonomsku zaštitu i jačanje obitelji, promjenu izbornog sustav koji će u Sabor dovesti sposobne, a ne podobne, te za stvarne, a ne kozmetičke promjene", naglasila je Markić odgovarajući na pitanja novinara.


 
Očekuje osvajanje nekoliko saborskih mandata koje će onda iskoristiti kako bi na parlamentarnim izborima za četiri godine "jako povećali broj mandata".

Kandidat U ime obitelji - projekt Domovina u 1. izbornoj jedinici, Krešimir Miletić, na pitanje o postizbornom koaliranju ističe da u obzir dolaze samo one stranke i liste koje prihvaćaju ključne odrednice njihova programa - zaštitu dostojanstva čovjeka od začeća do prirodne smrti te drukčiji izborni sustav, odnosno stavrni preferencijalni sustav. "A ne ovakav u kojem vrhovi stranaka serviraju biračima svoj izbori koji onda birači samo potvrđuju", objašnjava.

U ime obitelji u svim je izbornim jedinicama poštivala tzv. žensku kvotu za razliku od najvećih stranaka. To, kazao je kandidat u 6. izbornoj jedinici Krešimir Planinić, govori o "dostojanstvu i dostojanstvenom pristupu".

Lista U ime obitelji -projekt Domovina predala je preliminirano financijsko izvješće i do sada su potrošili 150 tisuća kuna, izvijestio je Planinić.

Josipović opet o crnokošuljašima pa dijelio kobasice

Pristojne stranke, lijeve stranke ne koaliraju s crnokošuljašima, izjavio je čelnik stranke Naprijed Hrvatska! - progresivni savez Ivo Josipović danas je na glavnom zagrebačkom trgu, gdje se družio s građanima u sklopu predizbornih aktivnosti.

"Danas se razgovara o tome tko će s kim biti u koaliciji, a neki čelnici govore o velikim i malim crnokošuljašima. Priostojne stranke, lijeve stranke ne koaliraju ni s velikim, ni s malim crnokošuljašima", rekao je Josipović novinarima osvrnuvši se time na jučerašnju izjavu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića u Splitu.

Milanović je, naime, na novinarsko pitanje hoće li koalirati s "Glavaševim crnokošuljašima" odgovorio kako je najveći crnokošuljaš u Hrvatskoj predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i "njegova sljedba", a da su on i njegovi suradnici, koalicijska lista i ostali, "jamstvo da Hrvatska neće biti crnokošuljaška".
Josipović je zajedno sa stranačkim aktivistima na Trgu bana Jelačića dijelio letke i prigodne poklone biračima o kojima, kako je rekao u razgovoru s novinarima, ovisi broj mandata koji će njegova lista osvojiti na parlamentarnim izborima.

"Što više mandata, to bolje, 6,  8, 10, 15, ovisi o građanima", odgovorio je na novinarsko pitanje kakva su mu izborna očekivanja, a na primjedbu da je vrlo optimističan odvraća: " Naravno, mi smo stranka optimizma".

Josipović kaže da njegova stranka nudi borbu protiv korupcije i "istinske reforme", a ističe i 'iskrenost stranke', navodeći kako je kao bivši predsjednik mogao uzeti predsjedničku mirovnu i ured na teret države no to nije učinio  već se vratio na fakultet.

"Program nam se temelji na brojnim važnim reformama, a najvažnije je da želimo demokratsku, decentraliziranu, uspješnu Hrvatsku", rekao je Josipović.

Posebno se fokusira na mlade koji su danas najobrazovaniji, ali i najnezaposleniji. "Razmišljamo o njima, razmišljamo od digitalnoj revoluciji u kojoj Hrvatska kaska, a digitalna revolucija su nove proizvodnje, nova radna mjesta", naglašava uz poruku da će njegova stranka pokazati kako se može promijeniti Hrvatsku.

Najavio je da će stranka u skladu s propisima predati preliminarne podatke o utrošenim sredstvima u kampanji, a cijeli budžet za kamapanju kretat će se do 400 tisuća kuna.

Na Trgu i SDP

Danas se na zagrebačkom Trgu bana Jelačića odvijaju predizborne aktivnosti nekolicine stranaka,  te su se jedni do drugih nalazili štandovi raznih stranaka i koalicija.

Budući da su uz štand koalicije Naprijed Hrvatska na čelu s SDP-om bili ministri Orsat Miljenić i Boris Lalovac te predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić, Josipović se srdačno pozdravio sa svojim bivšim stranačkim kolegama kojima je dao i letke svoje stranke.

Pročitajte više