Ključni trenutak u povijesti Gvatemale. Čovjek kojeg su blokirali postao predsjednik

Foto: EPA

Reuters prenosi da je reformistički političar Bernardo Arevalo, poznati borac protiv korupcije, podnio predsjedničku prisegu usprkos pokušajima opozicije da ga u tome zaustavi. Arevalo je obećao da će donijeti sveobuhvatne reforme i uhvatiti se u koštac s rastućim problemima siromaštva i nasilja u društvu. Ovo je jako veliki izazov budući da je Gvatemala najmnogoljudnija država Središnje Amerike. 

Vlada Arevalovog prethodnika, Alejandra Giammatteija, bila je prepuna skandala i korupcijskih afera. Giamattei se nije pojavio na ceremoniji inauguracije novog predsjednika. "Naša demokracija ima snagu da se odupre i kroz jedinstvo i povjerenje možemo transformirati političko okruženje u Gvatemali", izjavio je Arevalo prilikom preuzimanja predsjedničke dužnosti. "Nikad više neće doći do kršenja ljudskih prava", dodao je, te su stotine ljudi okupljenih na Plaza de la Constitutionu u glavnome gradu počele plesati, pjevati i slaviti.

Ključni trenutak u povijesti države

Arevalova neočekivana pobjeda smatra se ključnim trenutkom u povijesti države, gdje se 65-godišnjak predstavlja kao advokat demokracije i predvodnik progresivnog pokreta, koji će reformirati političko okružje kojim su veliki niz godina dominirale konzervativne stranke. 

Arevalovi politički suparnici opetovano su mu pokušavali stati na put. Glavni tužitelj Gvatemale, inače politički saveznik njegovog prethodnika, pokušao je sabotirati Arevala tako da njemu i njegovom zamjeniku oduzme pravni imunitet kako bi suspendirao stranku Semilla i poništio izbore. Ured glavnog tužitelja branio se da je djelovao unutar zakona, no ovo je primjer sustavnih poteškoća s kojima će se novi predsjednik morati suočiti.

Vrhovni sud Gvatemale dopustio je konzervativcima da zadrže većinu u Kongresu, a zastupnici predsjednikove stranke Semilla ostali su nezavisni te drže tek 23 od 160 zastupničkih mjesta, čime su marginalizirani. Arevalovi pristaše prijetili su da će upasti u zgradu Kongresa ako zastupnici budu dalje otežavali inauguraciju predsjednika. Arevalov autoritet bio je ojačao kad je zastupnik Semille, Samuel Perez Alvarez, neočekivano imenovan predsjednikom Kongresa. 

Odgađanje inauguracije u trajanju od devet sati nije narušilo raspoloženje Arevalovih pristaša, koji su slavili uz ples i vatromet.

Pitanje migracija

Uz suočavanje s domaćim problemima, Arevalo će se morati prihvatiti i zahtjeva SAD-a da smanji migraciju. Prema naredbama SAD-a, Arevalov prethodnik često je koristio vojsku i policiju kako bi suzbio migracije. Čak je zabilježeno da je policija nerijetko koristila brutalne metode poput suzavca. 

U inauguracijskom govoru Arevalo je izjavio da će tretirati imigrante koji prelaze iz Gvatemale prema SAD-u s "dostojanstvom, poštovanjem, suosjećanjem te da će tražiti da se tako tretira Gvatemalce i u inozemstvu."

Pročitajte više