H Plus telekom odustao; treća mreža INA-i i Match telekomu?

PRIJE samo nekoliko dana Croatia Osiguranje i INA činile su glavnu pokretačku snagu domaćeg konzorcija H Plus telekom. No, nakon što su shvatili da neće dobiti podršku, H Plus telekom odustao je od natječaja.

U priopćenju H Plus telekoma, koji su činili Croatia osiguranje, Ina, Elektromagic-Split, Odašiljači i veze, piše da nisu naišli na željenu potporu hrvatskog kapitala, a nisu željeli financijsku pomoć stranih investitora. Njihov cilj bio je stvoriti jakog domaćeg operatera isključivo hrvatskim snagama, znanjem i kapitalom.

Kako formiranje domaćeg konzorcija nije uspjelo, INA je, neslužbeno saznaje , Match telekomu na raspolaganje stavila cijelu infrastrukturnu mrežu, čime je konzorcij Match telekoma, iza kojeg stoji francuski Alcatel, stekao prednost, a Večernji piše kako su oni gotovo sigurni dobitnici koncesije.

Prema informacijama do kojih je došao Večernji list, prednost Match telekomu donijelo je i lobiranje, koje ide čak do Ured predsjednika, a u lobiranje je navodno bilo uključeno i bivše Vijeće za telekomunikacije na čelu sa Željkom Debanićem.

Jedini pravi konkurent Match telekomu mogao bi biti konzorciji Treća sreća u kojem su među ostalima Agrokor, Dalekovod, Fima, Konstruktor, Nexe, te švedski Tele2, a koordinator je Škegrin investicijski fond Quaestus.

Jedan od zainteresiranih navodno je i talijanski TIM, koji je ranije pokazivao interes za hrvatsko tržište.

Prema informacijama Jutarnjeg lista i Mislav Šutalo još uvijek nije odustao od ponude, a navodno su se s njim udružili i Stojko Vranković i Davor Šuker.

Danas će biti poznato tko će sve predati ponudu za treću mrežu, zatim slijedi razmatranje ponuda, a pretpostavlja se kako će se krajem listopada znati koji će konzorcij dobiti koncesiju.

Nedavno odabrano Vijeće za telekomunikacije izabrat će operatera koji će se obvezati da će svojim radom najviše pridonijeti razvoju telekomunikacijskog tržišta, te gospodarstva općenito. Treći GSM operater s komercijalnim radom mogao bi započeti kroz otprilike 6 mjeseci.

Pročitajte više