H. Swoboda SDP-ovcima najavio potporu ulasku Hrvatske u EU

Čelnike SDPa danas je posjetio Hannes Swoboda, potpredsjednik socijalističke grupe u Europskom parlamentu i izvjestitelj za Hrvatsku, te im najavio da će podržati Hrvatsku na putu ka punopravnom članstvu u EU, priopćeno je danas iz SDPa.

Tijekom službenog posjeta Hrvatskoj, Swoboda se susreo s predsjednikom i potpredsjednicom SDP-a Ivicom Račanom i Željkom Antunović, s kojima je razgovarao o aktualnom stanju odnosa između Hrvatske i EU.

Tom je prilikom, stoji u priopćenju, Swoboda najavio da će, kao izvjestitelj, podržati Hrvatsku na putu u EU i zagovarati taj ulazak pred onima u Europi koji su skeptični prema ideji proširenja EU.

Swoboda je, kažu u SDP-u, istaknuo i da će Europski parlament izvještavati o stanju provođenja reformi u Hrvatskoj te zagovarati da Hrvatska koristi sve resurse EU u što boljoj pripremi i pozicioniranju na svom putu prema EU.

Predsjednik SDP-a Račan u razgovorima je istaknuo važnost činjenice da Hrvatska u EU treba ući vlastitom voljom njezinih građana, što, kako kaže, znači i dobru pripremljenost s perspektivom dugoročnih pozitivnih iskoraka.

Izrazio je mišljenje da je Vlada premijera Ive Sanadera udaljila hrvatsko javno mnijenje od ideje pristupanja EU, "jer svako odstupanje od ranije prezentirane politike HDZ-a predstavlja kao udovoljavanje zahtjevima EU", ali i izrazio spremnost SDP-a za potporu Vladi u provođenju proeuropske politike, kaže se u SDP-ovu priopćenju.

(Hina) pp/xtr yaz

Pročitajte više