Haag se danas podsjetio kako je "IGH Radić" htio umjesto Srba naseliti Hrvate iz svijeta

"FRANJO TUĐMAN imao je priču za svakog svog ministra, ali se nikada ništa od toga nije dogodilo", rekla je danas Vesna Škare Ožbolt trećeg dana svjedočenja u Haagu u postupku protiv hrvatskih generala Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču govoreći o povijesnom razgovoru Tuđmana s ministrom obnove Jurom Radićem iz 1995. godine.

> Škare Ožbolt o "akcijama" nakon Oluje : Bilo me sram

> Škare Ožbolt u Haagu: Hrvatska nije mogla opstati, morali smo pokrenuti Oluju

Naime, u transkriptu razgovora razvidno je kako Radić predlaže da se brodovima i čarter letovima dovedu Hrvati iz Južne Amerike i nasele u kuće krajinskih Srba. Štoviše Radić u jednom trenutku kaže kako ne bi u Hrvatskoj trebali dopustiti više od deset posto Srba, na što mu je Tuđman odgovorio "ni 10 posto!"

Neke ideje bile su izrazito glupe

Škare Ožbolt koja je u Haagu predstavljena  kao bivša savjetnica hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a kasnije i predstojnica Ureda predsjednika RH, pokušala je objasniti kako je zapravo za svakog ministra Tuđman imao posebnu priču, odbacujući tezu da su hrvatske vlasti željele minimizirati broj Srba u istočnoj Slavoniji.

"Neke ideje dužnosnika zaista su bile izrazito glupe", rekla je u jednom trenutku Škare Ožbolt pojašnjavajući kako je bilo  izrazito glupih ideja ljudi koji su bili uz predsjednika. Među glupim idejama bila je tako i  "humano preseljenje Hrvata iz Vojvodine u kuće Srba".

Tuđman je osuđivao događaje nakon Oluje

Isto tako zadnjeg dana svjedočenja kao svjedok obrane generala Ante Gotovine više je puta naglasila kako nije postojao plan Vlade o iseljenju Srba, te da je predsjednik Tuđman osuđivao kriminalne radnje nakon operacije Oluja.

M.M.
Foto: Goran Mehkek (Cropix)

Pročitajte više