HAAG TERETI IVICU RAJIĆA ZA POKOLJ U STUPNOM DOLU

Bivšeg zapovjednika u HVOu Ivicu Rajića, kojeg je u subotu navečer uhitila hrvatska policija, Haški sud optužio je prije osam godina za pokolj više desetaka muslimanskih civila Stupnog Dola, počinjen 23. listopada 1993., te za razaranje tog sela.

Glasnogovornica haaškog tužiteljstva Florence Hartmann u nedjelju nije mogla komentirati uhićenje Ivice Rajića, jer Hrvatska o tome još nije službeno izvijestila haaški sud. Ona je kazala kako je Rajić jedna od osoba za kojima je haaški sud izdao nalog za uhićenje.

Ivica Rajić (45), koji je prema optužnici koristio i ime Viktor Andrić optužen je, kao zapovjednik druge operativne grupe HVO-a iz Kiseljaka, za pokolj najmanje 16 stanovnika sela Stupni Do u listopadu 1993. godine.

"23. listopada 1993. u ili oko 8 sati ujutro jedinice HVO-a pod zapovjedništvom Ivice Rajića napale su selo Stupni Do. Kad je napad završen, najmanje 16 civila bilo je ubijeno. Selo je gotovo potpuno uništeno, a stanovnici koji nisu ubijeni, izgnani su", navodi se u optužnici koja je podignuta 29. kolovoza 1995. godine.

Time što je Rajić naredio nezakoniti napad na civilno stanovništvo Stupnog Dola, odnosno nije poduzeo mjere sprječavanja takvog napada, izazivajući tako smrt i ranjavanja, te gotovo potpuno razaranje sela počinio je, piše u optužnici, teške povrede Ženevskih konvencija te povrede ratnog prava i običaja.

U kolovozu 1995. Haški sud dostavio je naloge za uhićenje Republici BiH te Federaciji BiH, a dodatni nalog za uhićenje upućen je 8. prosinca 1995. i Hrvatskoj.

Po dokazima tužiteljstva stanovnici Stupnog Dola, nakon što je započeo napad, sklonili su se u podrume svojih kuća i druge zaklone, a oko 40-ak lako naoružanih seljaka pokušalo je obraniti selo. Pucnjava je trajala oko tri sata i, po tužiteljstvu, vojnici HVO-a išli su od kuće do kuće, pljačkali i potom dio stanovnika ubili, a ostalima prijetili. Po svjedocima, tako je ubijeno barem 16 nenaoružanih stanovnika sela, a HVO je potom pokušao zapaliti dio stanovnika u jednoj kući. U napadu su hrvatske snage spalile i druge kuće po selu, kaže tužiteljstvo, a do kraja napada 37 stanovnika Stupnog Dola bilo je mrtvo.

Po dokazima koje je tužiteljstvo prikupilo od UNPROFOR-a, sam Ivica Rajić kazao je međunarodnim predstavnicima kako je zauzimanje sela bilo potrebno zbog prethodnih napada muslimanskih snaga na bosanske Hrvate na području Kopjara.

Po podacima tužiteljstva Rajić je, u vrijeme podizanja Haške optužnice, već bio u pritvoru u BiH po drugim osnovama, ali je pušten.

Haški sud vjerovao je da se Rajić čitavo vrijeme skrivao na području Hrvatske i Federacije BiH, a tužiteljstvo je, po ocjeni suda, raspolagalo i pouzdanim podacima da je živio u Splitu.

(Hina) ps br

Pročitajte više