Haaško tužiteljstvo: Nema novih dokaza u postupku žalbe generala Gotovine!

"VEĆINA tih 'novih' dokaza zapravo je bila na raspolaganju obrani tijekom suđenja, a ta ista obrana nije pokazala da bi ti dokazi mogli promijeniti prvostupanjsku presudu i da su bili izvedeni tijekom glavne rasprave", navodi se u današnjem zahtjevu Tužiteljstva u Haagu koji se traži od Žalbenog vijeće Haaškoga suda da se odbaci zahtjev odvjetničkog tima generala Ante Gotovine.

Traže uvođenje 25 novih dokaza

Podsjetimo kako je obrana generala Gotovine u žalbenom postupku zatražila uvođenje 25 novih dokaza.

"Obrana generala Gotovine zapravo pokušava iskoristiti žalbeni postupak kako bi ispravila vlastite manjkavosti iz vremena glavne rasprave", navodi Tužiteljstvo podsjećajući kako se novi dokazi mogu uvesti samo u slučaju da oni nisu bili na raspolaganju obrani u vrijeme suđenja, a mogli su utjecati na prvostupanjsku presudu. Tužiteljstvo tvrdi kako je sve dokumente obrana imala na raspolaganju.

Gotovini 24, a Markaču 18 godina

Prvostupanjskom presudom su Ante Gotovina i Mladen Markač proglašeni krivima za zločine koje je hrvatska vojska počinila nad civilima tijekom i nakon Oluje. Gotovina je nepravomoćno osuđen na 24, a Markač na 18 godina zatvora. Obojica su podnijeli žalbe na presude.

Pročitajte više