Habijan: Cijene su u zadnjih osam godina porasle 28%, rast plaća je bio još veći

Screenshot: HRT

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan (HDZ) večeras je u Otvorenom na HRT-u rekao kako se stalno ponavlja da je inflacija pojela rast plaća, te da to nije istina.

"To jednostavno nije točno. Ako pogledate kumulativni rast inflacije od 2016. do sada, to vam je nekih 28.8 posto. Rast plaća je bio oko 56 posto. Prema tome, ne stoji tvrdnja da je inflacija pojela rast plaća. To jednostavno nije točno", rekao je Habijan.

Saborski zastupnik Branko Grčić (SDP), profesor na ekonomskom fakultetu u Splitu i bivši ministar u vladi Zorana Milanovića, Habijanu je odgovorio da plaće ljudi koji rade u gospodarstvu nisu rasle koliko i plaće u javnom sektoru te da su još uvijek jako niske. 

"Javni sektor je ovim zadnjim izmjenama koeficijenata došao na relativno dobru poziciju, ali ne svi. Zamjeram vladi što je u drugi plan stavila obrazovanje koje je ključ države za napredak", rekao je Grčić.

Upozorio je i na položaj umirovljenika, na što mu je Habijan rekao da je za vrijeme mandata SDP-ove vlade plaće rasle 24 eura, a mirovine 12 eura. Grčić tvrdi da su cijene tada padale, odnosno da je tada bila deflacija.

"Za vrijeme naše vlade prosječna plaća je rasla sa 749 eura na 1208 eura. Neki prosjek mirovina je bio 250, sad je 557 eura", rekao je Habijan.

Pročitajte više