Haider demantira da je primao velike sume od Saddamova režima

GUVERNER austrijske pokrajine Koruške Joerg Haider u ponedjeljak je odbacio optužbe da je bivši irački režim Sadama Huseina transferirao velike sume novca "ekstremnoj desnici u Koruškoj".

Bivšeg Sadamovog prevoditelja Saadona Al Zubaydia, od kojeg su potekle te optužbe, Haider je nazvao "luđakom".

"Ako neki luđak počne pričati, ja to ne moram komentirati", rekao je novinarima Haider, bivši čelnik krajnje desne Slobodarske stranke Austrije (FPOE).

Al Zbaydi je u intervjuu za milanski Corriere della Sera izjavio da je postojao veliki odljev novca iz Bagdada u "blizinu ekstremne desnice" u Koruškoj.

Irački dopisnik dnevnog lista Corriere della Sera, Lorenzo Cremonesi, vodio je 15-satni razgovor je s prevoditeljem svrgnutog iračkog diktatora.

"Al Zubaydi je čvrsto uvjeren da su enormne sume novca tekle prema Koruškoj. S njegovog gledišta taj je novac prikupljan za slučaj bijega visokih dužnosnika iračkog režima u inozemstvo", izjavio je talijanski novinar za austrijsku novinsku agenciju APA.

No Zubaydi nije imao nikavih dokumenta kojima bi podupro svoje navode, rekao je Cremonesi.

Tijekom posljednje dvije godine koje je Sadam Husein proveo na vlasti, Haider je nekoliko puta posjetio Irak, a jedan od njegovih osobnih susreta s Huseinom doživio je znatan publicitet, nakon čega je Haider doživio oštre kritike u zemlji i inozemstvu.

U ožujku ove godine, jedan austrijski magazin izvijestio je da američke vlasti tragaju za velikim sumama novca koje su iz Sadamovog klana vjerojatno uložene u austrijske banke. Izviješteno je i o postojanju diskretne američke istrage u ministarstvu financija u Beču.

U travnju ove godine, pri završetku ratnih operacija u Iraku, Haider je u izjavi drugom austrijskom listu ponudio utočište iračkom ministru vanjskih poslova Najiju Sabriju, ako bude morao bježati iz zemlje.

"Za mog prijatelja uvijek ima mjesta u mojoj kući", rekao je tada Haider, no kasnije je zanijekao da zna gdje se nalazi Sabri.

Pročitajte više