HAK: Gužve na cestama i prema moru i prema unutrašnjosti

LANČANI sudar šest automobila na autocesti Zagreb-Karlovac, u kojom na sreću nitko nije ozlijeđen, uzrokovao je jutros stvaranje devet kilometra duge kolone. HAK je izvijestio kako su na hrvatskim prometnicama,  gužve i u smjeru mora i u smjeru unutrašnjosti.

Prometna nesreća na 36. kilometru autoceste Zagreb - Karlovac, u kojoj su sudjelovala dva hrvatska i četiri strana vozila, otežavala je jutros promet. Do Karlovca se i dalje se vozi usporeno i u koloni uz moguće česte zastoje. Vozila su uklonjena.

Na autocesti A1 Zagreb-Split pojačan je promet u oba smjera. Na autocesti A2 Zagreb-Macelj i A3 Bregana-Lipovac pojačan je promet prema graničnim prijelazima Macelj i Bregana. Na naplati Ivanja Reka u smjeru Bregane kolona vozila duga je oko 500 metara, a kod naplate Trakošćan u smjeru Macelja oko jednog kilometra.

Na naplati Lučko na ulasku na autocestu A1 Zagreb-Split promet je pojačan, ali nema dužih čekanja. U smjeru mora kod tunela Mala Kapela kolone zasad nema, dok je ispred tunela Sveti Rok kolona vozila duga oko dva kilometra. Prema unutrašnjosti ispred tunela Sveti Rok kolona vozila duga je oko jednog kilometra.

Magla i odroni kamenja također otežavaju promet

Magla mjestimice smanjuje vidljivost na dionicama autocesta A1 Zagreb-Split (na dionici Otočac - Perušić - Gospić) i na A6 Rijeka-Zagreb (između tunela Sleme i tunela Tuhobić). Na dionicama s maglom kolnici su vlažni i skliski, stoga se upozorava vozače da voze opreznije.

Vozače se upozorava da voze opreznije na Jadranskoj magistrali (D8) kod Sibinja u blizini autokampa "Kozica", zbog odrona kamenja.

Tijekom dana zastoji su mogući na Jadranskoj magistrali i na Istarskom ipsilonu, posebice u blizini većih turističkih središta kao i na cestama u većim gradovima i na njihovim obilaznicama.

Zabrana prometa za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona vrijedi danas do 14 sati, a u nedjelju od 12 do 23 sata. Zabrana vrijedi i na autocesti A1 Zagreb-Split, između čvorova Ogulin i Brinje, te od čvora Sveti Rok do čvora Maslenica i to danas do 18 sati i u nedjelju od 8 do 20 sati. Na Ličkoj magistrali (D1) nema zabrane.

Gužve i na graničnim prijelazima i u trajektnim lukama

Pojačan je ulazak osobnih vozila na graničnim prijelazima Rupa, Pasjak, Goričan i Bajakovo, a na graničnim prijelazima Macelj, Kaštel i Bregana pojačan je promet osobnih vozila u oba smjera. Na graničnom prijelazu Lupinjak pojačan je ulaz teretnih vozila.

Pojačan je priljev vozila u trajektnim pristaništima prema sjevernim i srednjodalmatinskim otocima, sa otočne i kopnene strane. Trajekti plove prema redu plovidbe, a po potrebi se uvode i dodatne linije. 

I.M.
Foto: I.K. (Index Arhiva)

Pročitajte više