Hakeri provalili u Fejs profile ukrajinske vojske te pozivali vojnike da se predaju

Ilustracija: Marko Lukunic/Pixsell

HAKERI provaljuju u ukrajinske vojne Facebook račune u pokušaju da natjeraju vojnike da se predaju, izvijestili su iz Mete, kompanije u čijem je vlasništvu Facebook.

Napadom su hakeri provalili u račune koje vodi ukrajinsko vojno osoblje, objavljeno je u najnovijem sigurnosnom izvješću tvrtke.

Pozivali ukrajinske vojnike na predaju

Stručnjaci za sigurnost kazali su da takve napade provodi osoba ili grupa ljudi koju su nazvali Ghostwriter, prenosi Independent. U izvješću iz veljače Meta je već spomenula aktivnosti Ghostwritera, ali sada su poručili da su se od tada dogodili novi napadi.

Hakeri prvo kompromitiraju elektroničku poštu, a zatim mailove koriste za ulazak u račune na društvenoj mreži, navodi se. Kada su hakeri ušli u račune, objavljivali su videa koja pozivaju ukrajinsku vojsku na predaju i činilo se da to objavljuju legitimni vlasnici računa. 

Koriste krizu za zaradu

Independent navodi da su takvi napadi samo dio kriminalnih aktivnosti usmjerenih na Ukrajinu. Na Facebooku su primijetili da neki "financijski motivirani akteri" koriste krizu pa otvaraju lažne račune i koriste druge taktike kako bi kapitalizirali interes za vijesti iz Ukrajine.

Korisnike odvedu na druge internetske stranice ili im pak prodaju lažnu robu. Iz Mete su objavili da su hakeri doveli do razmatranja sigurnosnih pitanja i u drugim dijelovima svijeta, uključujući Azerbajdžan, Južnu Ameriku, Filipine i Iran.

Pročitajte više