Hakeri svim silama napadaju ruske stranice, takvi napadi su dosad nezabilježeni

Foto: Shutterstock

INTERNETSKE stranice ruske vlade suočene su sa cyber-napadima bez presedana, a ulažu se tehnički napori za filtriranje stranog web prometa, prenosi danas novinska agencija TASS priopćenje ruskog ministarstva digitalnih tehnologija.

"Stranice ruskih ministarstava, agencija i državnih tvrtki bile su na meti hakera zbog događaja u Ukrajini, a web stranice Kremlja, vodećeg prijevoznika Aeroflota i velikog zajmodavca Sberbanka među onima koje su imale prekide ili privremene probleme s pristupom posljednjih tjedana", priopćilo je rusko ministarstvo navodeći da radi na prilagodbi tim novim uvjetima, sve većim i jačim cyber-napadima.

"Opterećenje dva do tri puta jače nego ikad dosad"

"Ako je ranije njihova snaga u trenucima najvećeg opterećenja dostizala 500 gigabajta, sada je na 1 terabajt", kažu u ministarstvu. "To je dva do tri puta snažnije od najozbiljnijih incidenata ove vrste koji su ranije prijavljeni", kažu.

Kako Rusija postaje sve izoliranija od globalnih financijskih sustava i lanaca opskrbe, ruska vlada je predložila niz mjera za podršku IT sektoru. Tehnološke tvrtke imat će povlaštene poreze i povlaštene uvjete zajmova.

Pozivajući se na nacrte dokumenata ruske vlade, Interfax je kasno sinoć izvijestio da je rusko ministarstvo predložilo izdvajanje 14 milijardi rubalja za podršku IT tvrtkama u obliku bespovratnih sredstava.

Reuters piše da nije mogao odmah provjeriti to izvješće.

Pročitajte više