HAKOM: Broj poštanskih usluga je smanjen, ali je povećan prihod

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

NA TRŽIŠTU poštanskih usluga u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvaren je manji broj usluga u odnosu na prethodno tromjesečje i isto razdoblje prošle godine, no prihodi su u odnosu na prošlu godinu porasli jer je dostavljeno više pošiljaka s dodanom vrijednosti, objavio je HAKOM. 

Ukupno je tijekom prvog tromjesečja ostvareno 66.8 milijuna poštanskih usluga, što je 2.5 posto manje u odnosu na prethodno tromjesečje i 4.4 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani.

Najveći utjecaj na smanjenje ukupnog broja imale pismovne pošiljke

Najveći utjecaj na smanjenje ukupnog broja imale su pismovne pošiljke, čiji je broj u prvom tromjesečju 2022. manji za 3.8 milijuna ili za 6.8 posto nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci HAKOM-a. Prema vrsti prometa, veći utjecaj na ukupno smanjenje broja usluga imao je međunarodni promet.

"EU uredba o ukidanju oslobođenja od PDV-a pri uvozu pošiljaka s robom do 22 eura iz država izvan EU, koja se primjenjuje od sredine prošle godine, utjecala je na potražnju usluga povezanih s međunarodnom e-trgovinom", obrazlažu iz HAKOM-a.

Po podacima koje iznose, međunarodnih poštanskih usluga u prvom tromjesečju 2022. bilo je za oko dva milijuna manje nego u prvom tromjesečju protekle godine, dok ih je u odnosu na prethodno tromjesečje oko 20 posto manje.

Od obavljanja poštanskih usluga u prvom tromjesečju 2022. ostvaren je prihod od oko 492 milijuna kuna. To je 9.7 posto manje nego u prethodnom tromjesečju, koje je tradicionalno aktivnije razdoblje za tržište zbog kraja godine i blagdana, ali ipak 2.2 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Povećanje na godišnjoj razini rezultat je nešto većeg broja usluga s dodanom vrijednosti, ističu iz HAKOM-a.

Poštanske usluge u Hrvatskoj na kraju prvog tromjesečja 2022. pružala su 24 davatelja. Najveći davatelj je HP-Hrvatska pošta, čiji je udjel na tržištu 87.7 posto u uslugama i 58.9 posto u ukupnim prihodima, izvijestio je HAKOM.

Pročitajte više