Hamas i Islamski džihad proglasili tromjesečni prekid vatre

MILITANTNE palestinske skupine Hamas i Islamski džihad u nedjelju su proglasile tromjesečni prekid vatre s Izraelom koji stupa odmah na snagu, što se smatra korakom koji bi mogao potaknuti provedbu izraelskopalestinskog mirovnog plana.

Priopćenje o prekidu vatre uslijedilo je nakon što je Izrael objavio da će u ponedjeljak povući svoje snage iz pojasa Gaze te da će palestinska policija moći početi provoditi sigurnosnu kontrolu i spriječavati anti-izraelske napade.

Zajednička objava prekida vatre pet palestinskih militantnih skupina odgođena je ranije zbog terminoloških neslaganja.

Nije jasno hoće li i druge oružane skupine, među kojima je i jedna unutar pokreta Fatah, slijediti prekid vatre.

U izjavi Hamasa i Islamskog džihada kaže se da će te dvije organizacije "prekinuti vojne operacije protiv cionističkog neprijatelja" te da će se pridržavati dogovora ako Izrael bude ispunio određene uvjete.

Oni uključuju "potpuni prekid svih oblika cionističke agresije protiv naših ljudi... upadanje, uništavanje, zatvaranje, opsade gradova, sela i izbjegličkih logora, uključujući i opsadu sjedišta Yassera Arafata, ravnanje buldožerima poljoprivredne zemlje, napadi na zemlju i vlasništvo...potpuni prekid svih ubilačkih operacija, krvoprolića i uhićenja i deportacija naših ljudi, njihovih vođa i njihovih boraca", kaže se u zajedničkoj izjavi Hamasa i Islamskog džihada.

Pročitajte više