Hamas Palestincima dijeli dolare koje je osigurao Katar

foto:

PALESTINCI u Gazi danas su u dugim redovima čekali zaostale plaće za koje se, kako tvrdi Hamas, pobrinuo Katar u novom pokušaju ublažavanja napetosti na tom palestinskom području i oko njega.

Deseci Palestinaca pohitali su u poštanske urede koji su iznimno otvoreni danas i u subotu, kako bi pokupili nekoliko stotina dolara.

"Došao sam podignuti 400 američkih dolara, moju srpanjsku plaću", kazao je 35-godišnji službenik Fadi Abu Safia, dodavši da novac stiže iz katarske blagajne.

"Nadam se da će ovaj novac riješiti krizu koju proživljavamo", rekao je Safia.

Katar će Gazi u šest mjeseci poslati 90 milijuna dolara

Mohamed Abed al-Hadi (27) došao je podići 190 dolara za Palestince ozlijeđene tijekom nedavnih demonstracija protiv izraelske vojske, što je, kako je kazao, "lijepa svota s obzirom na uvjete u kojima živimo".

Sveukupno će u sljedećih šest mjesečnih rata od 15 milijuna dolara Palestinci u Gazi primiti 90 milijuna američkih dolara koje je osigurao Katar kako bi se ponajprije isplatili dužnosnici Hamasa, islamističkog pokreta koji vlada tom enklavom.

Naime, deseci tisuća službenika su mjesecima primali plaću sporadično, što je pridonijelo dodatnom povećanju napetosti u enklavi poharanoj sukobima te egipatskom i izraelskom blokadom.

Čini se da je Izrael pristao olakšati tu operaciju u namjeri da smiri nemire na svojoj granici s kojima je bio suočen mjesecima.

Pročitajte više