Hamas prijeti otmicama izraelskih vojnika

ISLAMSKA militantna skupina Hamas zaprijetila je u petak otmicama izraelskih vojnika ako Izrael tijekom tromjesečnog prekida vatre ne oslobodi tisuće palestinskih zatvorenika.

Obraćajući se prosvjednom skupu u izbjegličkom logoru Jabaliya, u pojasu Gaze, na kojem se okupilo oko 3.000 ljudi, politički vođa Hamasa Nizar Rayyan zatražio je od palestinskih vlasti i arapskih posrednika da od Izraela zahtijevaju oslobađanje svih palestinskih zatvorenika.

Ako se to ne dogodi u roku od tri mjeseca, na koliko je proglašen prekid vatre, Rayyan je zaprijetio novim otmicama izraelskih vojnika sve dok i posljednji palestinski zatvorenik ne bude oslobođen.

Zahtjevima za oslobađanjem svih palestinskih zatvorenika, uključujući i pripadnike Hamasa i Islamskog džihada, pridružili su se u petak i Palestinci koji se nalaze u vojnom pritvornom centru Meggido, na sjeveru Izraela, stupivši u štrajk glađu.

Štrajk glađu počela je prva skupina od 200 zatvorenika, od ukupno 1.200, a svaki dan trebala bi im se pridružiti nova skupina, objavio je Klub zatvorenika iz Betlehema.

Izraelska vlada objavila je da će osloboditi samo 350 palestinskih zatvorenika, od više od 6.000 koliko ih se nalazi u izraelskim zatvorima, no to se ne odnosi na pripadnike Hamasa i Islamskog džihada.

Pročitajte više