Hamasovci su 7. listopada masovno silovali žene. Objavljena jeziva svjedočanstva

Foto: EPA

BBC navodi kako je prikupio više dokaza i izjava o silovanju, seksualnom nasilju i sakaćenju žena tijekom napada Hamasa 7. listopada. Fotografije i video zapisi golih i okrvavljenih žena koje je Hamas snimio na dan napada te fotografije tijela nakon napada ukazuju na to da su militanti seksualno zlostavljali nevine civile. 

Upozorenje: Tekst sadrži krajnje uznemirujuća svjedočanstva, čitajte ga na vlastitu odgovornost

Izraelska policija je novinarima prikazala snimku stravičnog svjedočanstva žene koja je bila na festivalu i koja je detaljno opisala grupno silovanje, sakaćenje i ubojstvo jedne od žrtava. Svjedokinja je opisala kako su hamasovci prvo grupno silovali ženu, osakatili je, a zatim joj je jedan od napadača pucao u glavu i nastavio je silovati.

"Bila je živa. Krvarila je. Odsjekli su joj grudi i bacili ih na ulicu, igrali su se s njima. Zatim su je predali drugom militantu koji je penetrirao u nju te joj pucao u glavu prije nego što je svršio. Nije čak ni podigao hlače, pucao je i ejakulirao", ispričala je žena, imenovana kao svjedokinja S. 

"Neke su žene silovali prije nego što su ih ubili, neke dok su bile ozlijeđene, a neke dok su već bile mrtve"

Novinari BBC-ja su razgovarali s muškarcem koji je bio na festivalu. "Neke su žene silovali prije nego što su ih ubili, neke dok su bile ozlijeđene, a neke dok su već bile mrtve. Teroristi su silovali njihova beživotna tijela. Očajnički sam im želio pomoći, ali ništa nisam mogao učiniti", kazao je. 

Izraelska ministrica za osnaživanje žena, May Golan, je kazala da je nekoliko žrtava silovanja preživjelo napade i da se sve trenutno nalaze na psihijatrijskom liječenju. "Ali vrlo, vrlo malo ih je preživjelo. Većina je brutalno ubijena", dodala je. 

Na snimkama koje je snimio Hamas se može vidjeti jedna žena, s lisicama i posjekotinama na rukama te velikom mrljom krvi na donjem dijelu hlača. Mogu se vidjeti i gole ili polugole taokinje koje su odveli militanti.  

Više fotografija s područja festivala nakon napada prikazuje tijela žena golih od struka nadolje ili s poderanim donjim rubljem, raširenih nogu, sa ozljedama na genitalijama i nogama. "Izgleda da je Hamas od od ISIS-a u Iraku i iz slučajeva u Bosni naučio kako koristiti ženska tijela kao oružje", rekla je pravnica Cochav Elkayam-Levy. 

"Jednoj su zabili nož u vaginu i zatim odstranili sve unutarnje organe"

"Naježim se od same spoznaje. Znali su u detalje kako što točno nauditi ženama: rezati im organe, sakatiti genitalije, silovati", dodala je Elkayam-Levy. Ministrica May Golan je rekla da je razgovarala s najmanje tri djevojke koje su sada hospitalizirane.  

"Psihički su jako loše jer su vidjele sva ta silovanja. Pravile su se mrtvima, a sve su vidjele i čule. Ne mogu se nositi s time", kazala je. Šef izraelske policije Yaacov Shabtai navodi da je 18 mladića i djevojaka nakon napada hospitalizirano na psihijatriji jer više ne mogu funkcionirati. 

Neki od preživjelih su suicidalni, a neki su si već oduzeli život. Jedan od volontera koji je sakupljao tijela nakon napada opisao je tragove mučenja i sakaćenja trudnice. Rekao je da su joj razrezali utrobu, a zatim je ubili. Nakon toga su izboli fetus. 

Drugi volonter je dao pisanu izjavu u kojoj navodi da je vidio tijela dviju žena u kibucu Be'eri kojima su ruke i noge bile zavezane za krevet. "Jednoj su zabili nož u vaginu i zatim odstranili sve unutarnje organe", napisao je. 

"Vidjela sam nekoliko spaljenih tijela ili mrtvih žena kojima nedostaje donji dio tijela"

Volonteri su prikupili stotine tijela s mjesta napada. Istražitelji su priznali da u tim prvim kaotičnim danima nakon napada, s još aktivnim borbenim zonama, nisu imali uvijek priliku za detaljno dokumentiranje ili uzimanje forenzičkih dokaza.  

"Prvih pet dana su se u Izraelu još uvijek nalazili teroristi. A posvuda je bilo na stotine, stotine tijela. Bila su spaljena, bez organa, osakaćena", rekla je May Golan. Osoblje u vojnoj bazi Shura, gdje su dovezena tijela na identifikaciju, je istražiteljima pružilo velik dio dokaza.  

Timovi su kazali da su vidjeli jasne dokaze silovanja i seksualnog nasilja na tijelima, uključujući slomljene zdjelice od dugotrajnog zlostavljanja. "Vidjeli smo tijela žena svih dobi", rekla je za BBC Maayan iz forenzičkog tima. "Vidjelo smo žrtve silovanja. Imamo patologe, vidimo modrice, znamo da su bile seksualno zlostavljane. Silovali su jako puno njih", dodala je. 

 Vojnikinja Avigayil je kazala da je teško odrediti točan broj silovanih žena. "Teško je reći. Vidjela sam nekoliko spaljenih tijela ili mrtvih žena kojima nedostaje donji dio tijela. Ne znamo što su im radili prije nego što su ih ubili. No, na puno tijela smo vidjeli znakove silovanja", kazala je. 

"Postoje obrasci načina zlostavljanja žena s istog područja. Negdje su ih silovali, negdje su ih upucali. Izgleda da su različite skupine terorista bile okrutne na različite načine", dodala je. 

Izraelska vlada navodi da je kod boraca Hamasa pronašla razne dokumente koji ukazuju na to da je seksualno nasilje planirano. Vlasti su objavile isječke ispitivanja nekih zarobljenih boraca u kojima oni priznaju da su s tom namjerom ciljali žene tijekom napada. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.