Hamza nakon izlaska iz engleskog zatvora seli u američki

KAD RADIKALNI islamski propovjednik Abu Hamza odsluži kaznu u Engleskoj, predstoji mu izručenje SAD-u, zbog optužbi za terorizam. Ukoliko se dokažu, prijeti mu kazna do 100 godina zatvora.

U svibnju 2004, američki državni odvjetnik John Ashcroft obznanio je optužnicu od 11 točaka protiv Hamze koje ga optužuju sa pripremanjem terorističkih napada u Jemenu, pokušaj uspostave kampa za obuku terorista u Oregonu i prikupljanje sredstava za kampove za obuku al Qaide u Afganistanu.

"Osumnjičen je da je omogućio potporu Bin Ladenovim štićenicima i za slanje suradnika iz Engleske koji su trebali širom Amerike uspostaviti centre za obuku militantnih islamista" - izjavio je Raymond Kelly, zapovjednik newyorške policije. Rekao je da je Hamza "freelance savjetnik terorističkim grupama po svijetu".

Prema američkim optužbama, povezan je sa otmicom 16 zapadnjačkih turista 1998. u Jemenu, od kojih je četvero poginulo u pucnjavi kada su ih tamošnje sigurnosne snage pokušale spasiti.

James Ujaama, koji je pohađao huškačke Hamzine propovijedi u džamiji u Finsbury Parku trebao je s njim organizirati kamp u Oregonu, ali je postao "pokajnik" i umjesto 25 godina zatvora mora svjedočiti protiv svog dojučerašnjeg tutora.

Hamzu Amerikanci optužuju da je prikupljao pomoć za talibanski režim i da je na svojoj web stranici pozivao sljedbenike da doniraju novac za potrebe njihovog represivnog režima.

Upravo zahvaljujući američkom zahtjevu za izručenje, Britanci su i pokrenuli istragu koja je rezultirala njegovim uhićenjem. Nako što mu je u kući pronađen kompromitirajući materijal,koji ga tereti za širenje mržnje i pozivanje na terorizam, uhićen je i počelo mu je suđenje, a američki zahtjev za izručenje je stavljen na čekanje.

Z.A.

Pročitajte više