Hartmann: Kakvo liječenje, Milošević želi vidjeti suprugu

GLASNOGOVORNICA Tužiteljstva Međunarodnog suda u Haagu Florence Hartmann osvrnula se na zahtjev Slobodana Miloševića o privremenom puštanju na odlazak na liječenje u Moskvu, tvrdeći da bivši srbijanski predsjednik uopće nema namjeru liječiti se već da želi vidjeti suprugu Miru Marković, koju inače želi vidjeti i Interpol.

"U redu, Milošević traži bolje liječnike od ovih u Nizozemskoj, ali zašto baš u Moskvi? Svi ruski bogataši idu širom svijeta da bi se kvalitetnije liječili, samo Milošević želi ići u Moskvu. Zašto?! Milošević traži Miru. Kakvo liječenje, on samo želi vidjeti (suprugu) Miru. U Moskvi se nalazi njegova obitelj i on nema drugog načina da se vidi sa suprugom, za kojom je raspisana Interpolova tjeralica, nego da sam ode do nje." - tvrdi Hartmann, a prenosi beogradski Blic.

Hartmann kaže kako puštanje haškog optuženika na liječenje izvan Nizozemske ne bi bio nikakav presedan, međutim dodaje kako Sud, da bi pustio optuženika na slobodu, mora biti uvjeren da će se isti vratiti u pritvor nakon završetka liječenja.

"Milošević ne priznaje legitimitet Suda. Tko onda može garantirati da će se on vratiti." - zaključuje Hartmann.

Blic pak piše, kako za sada Vlada Rusije kao ni njen predsjednik Vladimir Putin nisu dali nikakve garancije za Miloševića, a u ured predsjedništva Suda, osim Miloševićevog zahtjeva za puštanje na slobodu, stigla je jedino garancija moskovske klinike "Bakulin" u kojoj optuženik namjerava obaviti pregled.

Prema nekim predviđanjima, odluka Suda o Miloševićevom zahtjevu trebala bi biti objelodanjena 23. siječnja za kada je sazvan nastavak sudskog procesa Miloševiću. Što se tiče same odluke, suci imaju pravo da, čak i ako stigne garancija iz najviših političkih krugova Rusije, Miloševiću odbiju zahtjev.

Bilo kako bilo, službena Rusija još uvijek šuti o ovom pitanju, a Miloševiću ostaje nada da će ga ruska braća primiti u jednu od tamnošnjih najboljih kardiovaskularnih klinika i tako još jednom pokazati "vjekovnu povezanost dvaju naroda".


Pročitajte više