Hasanbegović povećao financiranje LGBT i queer kulture

Foto: FAH, Index

MINISTARSTVO kulture u ponedjeljak je objavilo rezultate odobrenih i odbijenih programa u kategoriji Inovativne umjetničke i kulturne prakse.


Sveukupno je potporu dobilo 235 programa u iznosu od sedam milijuna kuna, a prošle je godine podržano 168 programa s četiri milijuna i 400 tisuća kuna.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović je, u odnosu na prošlu godinu, znatno povećao sredstva LGBT i queer kulturi.

Zagreb Pride je za Tjedan ponosa dobio 20 tisuća kuna, dok je godinu dana ranije dobio osam tisuća kuna.

Povećane dotacije za LGBT i queer kulturu

Festival DRAGram dobio je 10 tisuća kuna (prošle godine 8 tisuća), a Queer Zagreb 80.000 kuna. Iz Udruge Domino napominju kako je ovogodišnja dotacija Queer Zagrebu i Festivalu Perforacije manja za ukupno 120.000 kuna.

"Isto tako, potpora za Queer New York festival, koji je u posljednje 4 godine u SAD-u predstavio brojne domaće umjetnike, je skinut s programa javnih potreba Ministarstva kulture, unatoč uspjesima koje taj projekt ima u New Yorku i koji redovito prate vodeći američki mediji poput New York Timesa, New Yorkera, Huffington Post-a i brojnih drugih", kažu iz Udruge Domino.

Društvo za promicanje queer kulture kroz sport i rekreaciju - QSS dobilo je sedam tisuća kuna.

Ukidanje potpore projektima Documente, HAZU-a...

Ministarstvo je ukinulo potpore projektu Documente "Virtualni muzej Dotrščina", kao i projektu HAZU-a "Znameniti i zaslužni Hrvati". Ukinute su potpore raznim programima Muzeja suvremene umjetnosti.

2016 inovativne odobreni by Index.hr

Ino, Odobreni 9.3.2015 by Index.hr

Pročitajte više