Hasanbegović: Iza harange na mene stoje ideološki komesari, pseudokulturni arbitri

Foto: FAH

NAJKONTROVERZNIJI i medijima najzanimljiviji ministar Zlatko Hasanbegović sutra će bez prisutnosti medija preuzeti Ministarstvo kulture. Suočen s brojnim kritikama Hasanbegović je za HRT izjavio kako "iza cijele te harange stoje samozvani ideološki komesari, pseudokulturni arbitri koji sebe vide kao jedine koji mogu određivati što je dobro a što loše u hrvatskoj kulturi".

Prvi potez koji najavljuje bit će dubinska snimka stanja, a zatim analizom ustanoviti kriterije prema kojima je novac dosad trošen. Istaknuo je i kako je dosad bilo sumnje na "razne pojave nepotizma, zapravo nejasnih kriterija, klijentelizma i redistribucije proračunskog novca u nejasne svrhe i ciljeve".

Jedan od najvećih kritičara novog ministra Oliver Frljić nema nimalo sumnji, kaže kako smo nakon stranke opasnih namjera, dobili i vladu opasnih namjera.

"Gospodin Hasanbegović je nastavak onoga što su Karamarko i HDZ radili u proteklom vremenu, a fašizacija Hrvatske ulazi u jednu fazu u kojoj ima i formalni okvir, svi koji rade u kulturi trebali bi biti duboko zabrinuti što je ovaj čovjek na ovom mjestu", kaže.

Sadašnje izdvajanje za kulturu najniže je u povijesti moderne hrvatske države, kaže pak Hasanbegović. Strateški mu je cilj u ovome mandatu povećati proračunska izdvajanja za kulturu na 1 posto, što kulturni djelatnici pozdravljaju. Sprema nekoliko kapitalnih projekata i investicija koje dosad nisu ostvarene.

Jedan od prvih kapitalnih projekata je Hrvatski povijesni muzej i u tom će se smjeru, kaže, krenuti krupnim koracima.

"Dio kulturnih djelatnika obranu svojih financijskih privilegija pokušava podvesti pod ideologiju, što nema veze. Najava povećanja budžeta je velika stvar kao i briga o institucionalnoj kulturi koja je uistinu devastirana", izjavio je Jakov Sedlar.

Pročitajte više