Hasanbegović: Plenković je uzurpator, svima je jasno da je nervozan

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

SABORSKI zastupnik Neovisnih za Hrvatsku i bivši HDZ-ovac Zlatko Hasanbegović na N1 televiziji je komentirao ponašanje Andreja Plenkovića jučer u saboru. Plenković je za vrijeme rasprave s Brunom Esih prozvao i Hasanbegovića koji u tom trenutku nije bio u saboru.

"Iskreno rečeno, zabavljao sam se jer mi uopće nije bila jasna pozadina toga nastupa i njegove političke nervozne", kaže Hasanbegović o tome.

"Plenković je uzurpator"

Hasanbegović misli da je Plenković nervozan.

"To je potpuno jasno, to mogu vidjeti svi sudionici javnoga života, a posebice novinari", kaže bivši ministar kulture.

Razlog mu, kaže, nije poznat.

"To stvarno ne znam, no strah je u politici izraz nesigurnosti. S druge strane nije bitan strah, mislim da iz gospodina Plenkovića progovara podsvijest. Bez obzira koju on sliku ima o sebi, kad se pogleda u zrcalu, uključujući i u medijskom zrcalu, njemu je potpuno jasno da se nalazi u ulozi svojevrsnog političkog uzurpatora, osobe koja vodi politiku sasvim suprotnu od platforme s kojom je izašao na izbore i očekivanja ljudi. To pokazuje da je u hrvatskoj politici došlo do svojevrsne travestije. Birači koji su doveli njegovu stranku u poziciju moći sada su nezadovoljni, a oni birači koji su glasali za potpuno drugu političku platformu, ne samo birači, već i medijski, politički, parapolitički i interesni krugovi, u njemu vide svoga autentičnoga predstavnika. Zapravo osobu koja treba biti brana dolasku ili utjecaju one političke volje koja je izabrala gospodina Plenkovića. To je razlog i raspada oporbe. Unatoč unutarnjim problemima u SDP-u i uopće krize smisla postojanja te stranke, Plenković je doveo do toga da ta stranka nije potrebna. Interese krugova koji su nekada stajali iza SDP-a sada realizira gospodin Plenković", kaže Hasanbegović.

Otkrio gdje je bio jučer

Hasanbegović je za vrijeme Plenkovićeve polemike s Esih sjedio s nekoliko HDZ-ovaca.

"Sjedio sam u Hrvatskom saboru. A da pojačam paranoju gospodina Plenkovića, s nekoliko zastupnika, inače mojih prijatelja, iz njegove stranke", kaže.

"Očito barata s teorijama urote. Usprkos briselskoj pozlati iz njega progovara mladi Andrej Plenković iz vremena maturalnog rada, kada se u godini pada Berlinskog zida nadahnjivao mišlju i djelom Karla Marxa i Edvarda Kardelja. Mene i gospođu Esih nije stvorio gospodin Plenković, već je preko nas i naših glasova on upravo došao u ovu poziciju moći u kojoj se sada nalazi. Ako već govori o greškama taj osjećaj je obostran. I ja imam osjećaj da sam počinio grešku kada sam u jednom trenutku pridonio njegovom dolasku na vlast. Zaboravio je notornu činjenicu, mi nismo odmetnuti elementi njegove stranke. Da smo željeli biti podanici njega, njegovih tajnica i stranačkih paževa ostali bismo u HDZ-u i pridružili se salonskim urotnicima koji čekaju trenutak njegova obaranja po istom obrascu kao što su dolazili i odlazili ostali predsjednici HDZ-a. Nema urote. Ako ima probleme u nadzoru i vođenju svoje stranke, to nisu naši problemi. Nema potrebe za mistifikaciju i navođenje nekakvih krugova koji žele srušiti njegovu većinu. Mi smo oporbeni klub, želimo srušiti tu većinu, ali ne putem državnog udara, već redovitim demokratskim putem na idućim izborima", kaže Hasanbegović.

Zaziva nove izbore, ali misli da će većina opstati

Hasanbegović zaziva nove izbore.

"Prijetnju izborima Plenković je od samoga početka, otkad je sklopljena ova pseudosaborska većina, koristio kao batinu kojom je disciplinirao nezadovoljnike u svojem Klubu. On je kao činovnik bez državničkog nadahnuća propustio ključni trenutak za raspisivanje izbora. Tada sam još bio u Predsjedništvu HDZ-a i među rijetkima sam bio za stajalište da je nakon razlaza s Mostom jedini ispravan put raspisati nove izbore. Riječ je o potpuno istom konceptu preslagivanja s istim akterima kao u vrijeme vlade gospodina Oreškovića, jedina je razlika što tada gospodin Karamarko nije uspio, a gospodin Plenković je uspio", kaže.

No smatra da će ova većina izdržati. On u njoj, kaže, neće sudjelovati.

"Hoće li ova većina izdržati? Hoće. Ona je čvrsta kao kamen jer je trgovačka i interesna. Plenković je najveći dobitnik ovog rasapa cijelog političkostranačkog sustava, ali ta njegova pobjeda je Pirova pobjeda. Sa stajališta interesa hrvatske države i politike koja se treba voditi to je njegov poraz. On je vođa tehničke vlade koja će opstati dok on ne odluči raspisati izbore", kaže.

Pročitajte više