Odbor zagrebačke Gradske skupštine prihvatio prijedlog za preimenovanje Trga maršala Tita

Foto: Hina

SA četiri glasa "za" i jednim glasom "protiv" Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine prihvatio je na svojoj prvoj sjednici prijedlog o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, te ga uputio na sjednicu Gradske skupštine na kojoj će gradski zastupnici o tome donijeti konačnu odluku.

Za prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i Kluba gradskih zastupnika Neovisni za Hrvatsku o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske glasovali su predsjednik Odbora Zlatko Hasanbegović i Tomislav Jonjić (stranka Bruna Esih-Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku), Dragica Nikolić (Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti) i Ivan Ćelić (HDZ). Protiv je bila Rada Borić (Nova ljevica).


Na sjednici Odbora jednoglasno je prihvaćen Hasanbegovićev prijedlog da se zbog važnosti i interesa građana Zagreba za utvrđeni prijedlog zatraže mišljenja vijeća svih gradskih četvrti.

Tijek sjednice pratite na Indexu

11:25 Odbor je prešao na glasanje i predložio da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske, s 4 glasa "za" i 1 glasom "protiv".

11:12 Rajko Ostojić govorio je o slavnoj prošlosti grada.

"Mladi ne žele živjeti u državi u kojoj su ministri plagijatori i u kojoj je korupcija normalna. Nevjerojatno je da se danas ukida ime trga osobi koja je povela Hrvate u borbu protiv fašizma. Bandić s ovim prestaje biti gradonačelnikom. Mislim da je pao bez ispaljenog metka", dodao je.

10:50 Trgovalo se trgom, ali trg bar neće pasti šaptom.

10:42 Borić se uključila i rekla kako se Hasanbegović služi alternativnim činjenicama.

"Ne možemo govoriti o zajedništvu kada smo ostali na preimenovanju trgova. Ovo je iznuđeni odbor", rekla je.

10:37 Ivan Čelić se uključio i rekao kako mu se čini da neki ne znaju da je Tito bio antifašist ili masovni ubojica.

10:20 Potom je Hasanbegović izložio "historiografski presjek događaja" i podijelio "dokumente iz privatne pismohrane" u kojoj je govorio o promjenama imena ulica i trgova iz 1946. godine koje su donijele komunističke vlasti.


Poručio je i kako se ne radi o političkoj trgovini, nego o "poništenju najvećeg simbola komunističke jugoslavenske vladavine u Hrvatskoj".

10:15 U ime gradonačelnika govorila je Jelena Pavičić Vukičević koja je rekla kako se nada da će se u skupštini demonstrirati ozbiljnost.

"Ideološke rasprave iz prošlog stoljeća ne daju nadu ljudima da možemo bolje", poručila je.

U ime stranke Neovisni za Hrvatsku govorio je Tomislav Jonjić koji je rekao kako Hrvatska ne smije njegovati totalitarne ideologije i simbole.

"Otkada je trg nazvan tim imenom, izaziva negodovanje dijela stanovnika Zagreba", poručio je.

10:10 Riječ je preuzeo Hasanbegović i pozvao predlagatelje da obrazlože svoj prijedlog za preimenovanjem.

10:03 Zastupnica Rada Borić iz Nove ljevice izjavila je da ne zna kako je moguće da se sjednica saziva ovom brzinom bez najave od četiri dana ranije.

"Ovaj datum možda nije slučajan. 21. srpnja 1943. raspisana je potjernica za maršalom Titom. Bojim se da ćemo mi po drugi puta ubiti Tita", poručila je.

10:00 Raspravu je otvorio Zlatko Hasanbegović.

Sjednica Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine održana je danas, a na dnevnom redu je bio prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i Kluba gradskih zastupnika Neovisni za Hrvatsku za preimenovanje Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.

Pročitajte više