Haški i ruandski sud moraju posuđivati novac za rad

ČLANICE Ujedinjenih naroda nezadovoljne troškovima i sporošću Haškog i Ruandskog suda za ratne zločine toliko zaostaju s plaćanjem da su sudovi morali posegnuti za UNovim sredstvima za mirovne operacije kako bi nastavili rad, piše u ponedjeljak The Washington Times.

List piše kako samo šest tjedana od kraja godine čak 123 zemlje od 191 duguju Sudovima. Među njima 103 zemlje nisu još platile ni lipe.

Zbog manjka od 96 milijuna dolara dužnosnici su ove godine morali posuditi 41 milijun s računa za mirovne operacije, što je drugi put da su to do sada učinili.

List navodi podtajnika UN-a za pravne poslove Ralpha Zacklina koji kaže da je stanje krajnje zabrinjavajuće jer Sudovi imaju velike proračune i zato što manjak dotoka novca "može veoma utjecati na tužiteljske, istražne i sudske aktivnosti".

Zacklin je kazao kako su diplomati izrazili nezadovoljstvo sporošću Sudova kao i troškovima koji su za oba Suda dosegnuli 1,3 milijarde dolara.

"Oni su krajnje skupi, napuhani na neki način. Od toga vam zastaje dah", navodi list Zacklina. "Diplomati pitaju: A što dobivamo za taj novac?". "Ako na kraju krajeva imate samo 50 do 60 suđenja, dođete do zaključka da bi mogli potrošiti taj novac na drugi način", rekao je on.

Svaki od sudova stoji na godinu više od 100 milijuna dolara i upošljava više od 1.100 ljudi.

Među zemljama koje još nisu izvršile obveze prema Haškom i Ruandskom sudu su i Bosna i Hercegovine i Srbija i Crna Gora. Najveći dužnik je Japan s 41 milijun dolara, Sjedinjene Države i Brazil duguju po 12 milijuna dolara. Među dužnicima je i Slovenija.

(Hina) sl sb

Pročitajte više