Haški istražitelji traže razgovor s Boškoskim

HAŠKI istražitelji najavili su dolazak u Hrvatsku kako bi ispitali bivšeg makedonskog ministra unutarnjih poslova Ljubu Boškoskog protiv kojega se u Puli vodi istraga zbog sumnje da je 2002. naredio ubojstvo sedmorice ekonomskih imigranata iz Pakistana i Indije, doznaje se od Zvonimira Hodaka, jednog od branitelja Boškoskog.

"Haški istražitelji najavili su dolazak za 7. studenoga, no obrana za sada nije odlučila hoće li Boškoski pristati na razgovor", kazao je Hodak Hini. Objasnio je da će pristanak na razgovor ovisiti o rezultatima saslušanja svjedoka koje će istražni sudac pulskog Županijskog suda idućeg tjedna ispitati u Skoplju.

Hodak kaže kako haški istražitelji, koji već dulje vrijeme vode predistragu protiv Boškoskog, najvjerojatnije dolaze zbog ubojstva sedmorice imigranata te sukoba albanskih pobunjenika i makedonskih snaga sigurnosti prije tri godine kada je Boškoski bio ministar unutarnjih poslova.

Hodak je rekao kako postoji mogućnost da se, ako Boškoski pristane na susret s haškim istražiteljima, razgovori obave između 8. i 11. studenoga u zagrebačkom Okružnom zatvoru u Remetincu.

Pulski istražni sudac Ivica Stantić idućeg bi tjedna u Skoplju trebao saslušati 22 svjedoka i četvoricu pritvorenika protiv kojih je podignuta optužnica za ubojstvo sedmorice imigranata.

Boškoski, koji ima i hrvatsko državljanstvo, uhićen je na temelju tjeralice makedonskih vlasti 31. kolovoza u Balama nedaleko od Rovinja, gdje ima prijavljeno prebivalište. Od tada je u pritvoru koji mu je početkom listopada produljen za još dva mjeseca.

Obrana se na odluku o pritvaranju žalila Vrhovnom sudu, a Hodak je kazao da će u slučaju negativnog rješenja podnijeti i ustavnu tužbu. Obrana smatra da je pritvaranjem Boškoskog prekršena Bečka konvencija kojom je predviđeno da se osobe u rangu diplomata mogu uhititi i pritvoriti samo ako su u državi u kojoj su uhvaćeni počinili kazneno djelo za koje je predviđeno najmanje pet godina zatvora.

Hodak tvrdi da je njegov branjenik uhićen u trenutku kada je imao diplomatsku putovnicu kao zastupnik makedonskog parlamenta, te da mu ona nije ukinuta, iako mu je parlament u svibnju skinuo zastupnički imunitet i odobrio kazneni progon protiv njega.

Boškoskog se tereti da je 2002. zapovjedio ubojstvo ekonomskih imigranata koji su u javnosti prikazani kao teroristi koji su planirali napade na strana veleposlanstva u Skoplju.

Pročitajte više