Haški optuženici primaju mirovinu, osim Miloševića

HAŠKI optuženik Ratko Mladić prima u Srbiji iz Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika mirovinu od oko 30 tisuća dinara (oko 400 eura), piše beogradski dnevnik "Blic" od utorka, dodajući da mirovine iz istog Fonda primaju i ostali haški optuženici, osim bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Glasnogovornica Haškog tužiteljstva Florance Hartmann izjavila je za taj list da činjenica da optuženi Mladić prima mirovinu u Srbiji "pokazuje vezu između Miloševića i Vojske Republike Srpske".

"Koliko znam, EU je preporučila zamrzavanje računa tih osoba, a ne znam da li se to odnosi i na primanja kao što su plaće ili mirovine", kazala je Hartmann.

Mirovinu, osim trojice generala vojske i policije, Nebojše Pavkovića, Vladimira Lazarevića i Sretena Lukića koji se nalaze u Srbiji, prima i optuženi general policije Vlastimir Đorđević, koji je u bijegu i navodno se nalazi u Rusiji. Uvidom u dokumentaciju, piše "Blic", utvrđeno je da se Đorđeviću mirovina redovito uplaćuje na njegov račun u "Komercijalnoj banci".

Za razliku od bivšeg predsjednika Srbije, haškog optuženika Milana Milutinovića kojem se redovito isplaćuje invalidska mirovina, optuženom Slobodanu Miloševiću nije odobrena mirovina, iako je uputio zahtjev Vladi Srbije, piše "Blic".

Pročitajte više