Haški optuženici Stanišić i Simatović u Beogradu

HAŠKI optuženici Jovica Stanišić, bivši načelnik Resora državne sigurnosti MUP-a Srbije i Franko Simatović, pomoćnik načelnika, osnivač i nekadašnji zapovjednik Jedinice za specijalne operacije, kojima je Haški sud odobrio da suđenje čekaju na slobodi, doputovali su u četvrtak poslije podne u Beograd.

Stanišić i Simatović, optuženi pred Međunarodnim sudom u den Haagu za ratne zločine na Kosovu 1999. godine, uhićeni su u ožujku prošle godine, nakon ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića, a dva mjeseca nakon toga iz Centralnog zatvora u Beogradu prebačeni su u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu.

Za privremeno puštanje dvojice haških optuženika na slobodu, protiv čega je do kraja bilo Haško tužiteljstvo, jamstva je dala Vlada Srbije, ali, prema pisanju najnovijeg broja tjednika "Vreme", i Vlada SAD-a.

Ministar pravosuđa Zoran Stojković i ministar policije Dragan Jočić izjavili su da su zadovoljni odlukom Haškog suda o privremenom puštanju Stanišića i Simatovića na slobodu, ocjenjujući to početkom "dvosmjerne suradnje" za koju se Vlada Srbije zauzima.

Predsjednica nevladine udruge, Fonda za humanitarno pravo iz Beograda Nataša Kandić izjavila je međutim da puštanje dvojice optuženih ozbiljno ugrožava suđenja za ubojstvo premijera Zorana Đinđića, bivšeg predsjednika Srbije Ivana Stambolića i druge postupke koji su u tijeku, te da je Haški sud "učinio nevjerojatnu grešku kojom je ojačao antihaški lobi u Srbiji".

"Povratak Simatovića i Stanišića u Srbiju itekako će poremetiti i ono malo što je dosad postignuto u tim procesima. Imamo informacije da je postupak zastrašivanja svjedoka počeo. Oni koji zastrašuju, nalaze se po ministarstvima, policiji i vojsci", kazala je Kandić na okruglom stolu beogradskog Ureda UN-a u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava.

Pročitajte više