Haški optuženik Borovčanin otputovao u Den Haag

Haški optuženik, policijski general Republike Srpske Ljubomir Borovčanin, optužen za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, otputovao je u petak oko podne u Den Haag, gdje će se dobrovoljno predati Međunarodnom kaznenom sudu za ratne zločine.

S optuženim Borovčaninom u Den Haag su otputovali srbijanski ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar i ministar policije Republike Srpske Darko Matijašević.

Optuženi Borovčanin, kako je priopćila srbijanska vlada, odlučio se 29. ožujka na dragovoljnu predaju Haškom sudu "smatrajući da tako može najbolje pomoći svojem narodu".

Srbijanska vlada dala je jamstva da se Borovčanin pusti na slobodu do početka suđenja, te će - kako je priopćeno - biti osigurana i pomoć njegovoj obitelji.

Haška optužnica Borovčanina tereti za suučesništvo u genocidu, istrebljivanje, ubojstva, progone, prisilno premještanje nesrpskog stanovništva i nehumana djela, odnosno zločine protiv čovječnosti i ubojstvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

Optužnica protiv Borovčanina potvrđena je i otpečaćena u rujnu 2002. godine.

Nakon predaje Borovčanina, te još deset optuženih koji su u posljednjih nekoliko mjeseci dragovoljno otišli u Den Haag, Haški sud traži izručenje još 13 optuženih.

(Hina) xttag ybs

Pročitajte više