Haški sud naložio Banjoj luci predaju vojne dokumentacije

HAŠKI sud (ICTY) je naložio vladi Republike Srpske da u roku od mjesec dana Tužiteljstvu dostavi zapisnike sjednica glavnog zapovjedništva vojske bosanskih Srba, održanih od 1992. do 1995. godine, priopćeno je u petak u Den Haagu.

U obvezujućem nalogu (sub poena), koji je sudac Alphonse Orie potpisao 1. rujna, vlastima u Banjoj Luci se nalaže da kroz mjesec dana Tužiteljstvu dostave zapisnike sa svih sjednica "Vrhovne komande Vojske RS" od 30. studenoga 1992. do 30. studenoga 1995.

Sud je nalog donio na zahtjev glavne tužiteljice Carle del Ponte, nakon što su se vlasti bosanskih Srba oglušile na više njezinih zahtjeva za predaju tih zapisnika.

Zapisnike ratnih sjednica zapovjedništva VRS, tužiteljica smatra značajnim za postupke protiv tadašnjeg zapovjednika VRS Ratka Mladića, političkog čelnika Radovana Karadžića, te za druge predmete i istrage, navodi se u priopćenju.

ICTY je još u srpnju 1995. podigao optužnice protiv Mladića i Karadžića za genocid i ratne zločine počinjene u BiH, no unatoč brojnim akcijama mirovnih snaga NATO-a, te stalnom pritisku Zapada na Beograd i Banja Luku, oni su i dalje na slobodi.

Pročitajte više