Haški sud naredio Hrvatskoj: Prestanite progoniti Gotovinine odvjetnike!



ANTE GOTOVINA, hrvatski general koji je u Haagu nepravomoćno osuđen zbog zločina počinjenih u akciji Oluja, od Haškog je suda zatražio da naredi hrvatskim vlastima da obustave progon protiv Marina Ivanovića, člana njegovog odvjetničkog tima.

Ivanovića su hrvatske vlasti, podsjećamo, optužile za pokušaj skrivanja povjerljive vojne dokumentacije u sklopu istrage o "topničkim dnevnicima". Glavni haški tužitelj Serge Brammertz u međuvremenu je odustao od potrage za dnevnicima, te je hrvatskim vlastima javljeno da Haag više ne potražuje sporne dokumente.

Također, hrvatskoj strani je naređeno da obustavi postupak protiv Ivanovića, jer je utvrđeno da je on samo postupao po službenoj dužnosti kao Gotovinin odvjetnik. Općinski kazneni sud u Zagrebu Ivanovića je 15. srpnja prošle godine oslobodio optužbi, ali 10. siječnja ove godine se tužiteljstvo uložilo žalbu na takvu odluku.

Progon protiv Ivanovića se, stoga, i dalje nastavlja, iako je iz Haaga jasno poručeno da Hrvatska mora odustati od takvih pritisaka na članove Gotovininog odvjetničkog tima. Gotovina je od suda stoga zatražio da naredi Hrvatskoj da povuče žalbu u slučaju protiv Ivanovića, te da objasni zbog čega već više od sedam mjeseci ne odustaje od progona usprkos izričitoj direktivi iz Haaga.

Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić u vezi s ovim slučajem poslao je pismo glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću. U pismu datiranom 5. rujna ove godine, Mišetić podsjeća Bajića da je Haški sud odavno naredio da se proces protiv Ivanovića obustavi, što DORH i dalje nije učinio. S obzirom da očito nije dobio potvrdan odgovor, Gotovinin odvjetnik od Haškog suda je zatražio da hrvatskoj strani ponovo "objasni" kako nemaju pravo provoditi Ivanovića zbog posla koji je obavljao kao član Gotovininog pravnog tima.

Pročitajte više