Haški sud objedinio suđenja Norcu i Ademiju

HAŠKI sud odobrio je zahtjev tužiteljstva da se objedine suđenja optuženim hrvatskim generalima Mirku Norcu i Rahimu Ademiju, priopćeno je u ponedjeljak iz Haga.

Sudsko vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu jugoslaviju (ICTY) pod predsjedanjem suca Amina El Mahdia donijelo je tu odluku 30. srpnja, ocjenivši da je zajedničko suđenje "u interesu pravde, ne predstavlja sukob interesa i ne krši prava optuženih".

Donoseći odluku, vijeće je uzelo u obzir da su oba generala optužena za iste zločine počinjene u isto vrijeme i na istom području.

"Objedinjevanjem postupka izbjeći će se dupliciranje izvođenja dokaza i svjedoka te će doprinijeti ekonomičnosti postupka", stoji u priopćenju Suda i ističe da se tom odlukom ne prejudiciraju buduće odluke u objedinjenom postupku.

Norca se u haškoj optužnici, objavljenoj u svibnju ove godine, tereti po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjene u operaciji Medački džep u rujnu 1993. Ademi je za ista djela optužen 2001. godine.

Haška tužiteljica Carle del Ponte najavila je nedavno da bi tužiteljstvo ICTY-a moglo Hrvatskoj ustupiti neka suđenja, a ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt očekuje da bi jedno od prvih moglo biti upravo suđenje Norcu i Ademiju, koje bi, po njezinim procjenama, moglo početi do kraja godine.



Pročitajte više