Haški sud prihvatio dio prigovora Gotovinine obrane

RAVNOPRAVNO vijeće Haškog suda prihvatilo je prigovor obrane generala Gotovine koji se odnosi na nejasnoće u optužnici protiv njega.

Vijeće je naredilo tužiteljstvu da do ponedjeljka, 26. ožujka, sudu dostavi objašnjenja u vezi Gotovinine nadležnosti nad Čermakom, te da precizira je li Gotovina imao direktnu kontrolu nad snagama koje se spominju u optužnici. Tužiteljstvo još mora pojasniti zašto su iz ujedinjene optužnice protiv Gotovine, Markača i Čermaka izbačeni podaci o nekim žrtvama koji su postojali u posebnoj optužnici protiv Gotovine i točno locirati masivne grobnice čija se iskopavanja u optužnici spominju.

Ipak nisu svi prigovori obrane prihvaćeni, jedan je dio odbačen uz obrazloženje da je optužnica u tim dijelovima bila dovoljno jasna ili da se radi o pitanju utvrđivanja činjenica, a ne preciznosti optužnice, koja se rješava u predraspravnom postupku.

Početak suđenja Gotovini, koji je zajedno s generalima Markačem i Čermakom optužen za ratne zločine nad srpskim stanovništvom počinjene za vrijeme oslobodilačke vojne operacije "Oluja", zakazan je za 7. svibnja.

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više