Haški tribunal ne zna što bi s "radikalnim" Šešeljem

IAKO se danas punom parom trebalo nastaviti suđenje Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom, ono je ipak nakon kratke proceduralne rasprave odgođeno jer se Sudsko vijeće još uvijek nije izjasnilo o podnijetoj žalbi tužiteljstva u vezi s njihovim zahtjevom da se čelniku srpskih radikala nametne branitelj.

Podsjećamo, glavni tužitelj Serge Brammertz 28. srpnja ove godine potpisao je podnesak Sudskom vijeću u kojem traži nametanje pravnog zastupnika Vojislavu Šešelju koji od samog početka suđenja konstantno ometa sudski postupak. Prije i tijekom samog suđenja Šešelj je sa svojim pomagačima radio na tome da postigne zacrtane ciljeve, a to su ometanje svjedoka, uništavanje institucije suda i promoviranja njegovih političkih ciljeva.

Time je Šešelj demonstrirao pet kategorija neadekvatnog ponašanja: ometanje postupka, namjerno nepoštivanje pravila, remećenje reda u sudnici, zastrašivanje i izricanje kleveta na račun svjedoka. Ujedno je nebrojeno puta pokazao nesposobnost da se sam brani pred Haškim tribunalom. Tužitelj Daryl Mundis drži da se samo suđenje ne može nastaviti sve dok "postoje pitanja uznemiravanja i zastrašivanja svjedoka i dok se ne riješi pitanje branitelja".

Sudsko vijeće ne zna što bi sa zahtjevom tužiteljstva da se Šešelju nametne branitelj

Zanimljivo je da je haško tužiteljstvo u podnesku za prisilnom dodjelom branitelja zatražilo i odgodu postupka dok se taj problem ne riješi, što je Sudsko vijeće nedavno odbilo pa je za 26. kolovoza zakazalo nastavak suđenja. Isto vijeće na današnji dan mijenja svoju odluku, pa privremeno prolongira suđenje.


Ovakvo ponašanje Haškog tribunala samo potiče Šešelja za daljnje kritike na račun pravosudne institucije u čijem je pritvoru već godinama. Prema Šešeljevim riječima, krši se njegovo "osnovno i neprikosnoveno pravo na obranu" pa i na "ekspeditivan proces, koji je u proteklih šest godina višestruko ugrožavalo tužiteljstvo i razna sudska vijeća".

Šešelj je siguran da se protiv njega vodi "kafkijanski proces"

Šešelj je "prokazao" i samo tužiteljstvo jer je siguran kako se od članova tog tijela traži "da izravno i otvoreno pristanu na kafkijanski proces". "Da me oni optuže za nešto dodatno, a da ja ne znam za što", upozorio je naposljetku Šešelj dodajući da u daljnjem tijeku suđenja neće sudjelovati ukoliko mu sud nametne branitelja.

Ig.M.
Foto: AFP

Pročitajte više