Haško tužiteljstvo i Milošević protiv razdvajanja optužnica

HAŠKO tužiteljstvo protivi se razdvajanju postupaka po optužnici za Kosovo protiv Slobodana Miloševića te smatra nepravednim ne donijeti presude za zločine u Hrvatskoj i BiH kako bi se optuženog poštedilo od daljnjeg suđenja zbog narušenog zdravlja, rekao je u utorak tužitelj Geoffrey Nice.

"Bilo bi vrlo nepravedno prema svim stranama u postupku ako se ne donesu presude za Hrvatsku i BiH, samo zato što se želi poštediti optuženog da mu se sudi još neko vrijeme", rekao je tužitelj Nice na današnjoj raspravi o mogućem razdvajanju Miloševićevih postupaka za Kosovo, Hrvatsku i BiH pred Haškim sudom (ICTY).

Optuženi Milošević također se usprotivio razdvajanju postupaka, ističuči kako optužnice predstavljaju cjelinu te je i njegova "obrana postavljena kao cjelina u materijalnom i procesnom smislu". "Negativne posljedice razdvajanja išle bi prije svega na račun obrane", ocijenio je bivši jugoslavenski predsjednik.

"Protivim se razdvajanju, zahtijevam da mi date vrijeme za oporavak. I danas sam došao u vrlo lošem zdravstvenom stanju ali sam došao kako bi se ovo nastavilo", rekao je Milošević.

U proteklih mjesec dana suđenje je tri puta odgađano zbog bolesti optuženog pa je raspravno vijeće za danas zakazalo raspravu o mogućnosti da se proces, koji traje od 12. veljače 2002., za sada dovrši u dijelu za Kosovo i donese presuda.

Optužba se usprotivila i davanju dodatnog vremena optuženom za izvođenje dokaza jer smatra da više ne bi trebalo biti odgađanja.

Tužitelj Nice je kazao kako bi dokazni postupak obrane za sve tri optužnice, bez dodatnog vremena za Miloševića, trebao biti dovršen u ožujku 2006. te kako razdvajanje optužnice Kosovo ne bi osiguralo puno raniji završetak dokaznog postupka.

Naveo je i niz drugih razloga protiv razdvajanja predmeta, kao što je ponovo izvođenje istih dokaza, preveliki i štetni razmak izvođenja dokaza optužbe i obrane za Hrvatsku i BiH te veliko odgađanje presuda za Hrvatsku i BiH.

Milošević je inzistirao da mu vijeće mora dati vrijeme za oporavak zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, izazvanog visokim tlakom, pozivajući se na nalaze rusko-francusko-srpskog konzilija koji je sam odabrao i one nizozemskih kardiologa, koje je angažirao sud.

Na preporuku svog konzilija Milošević je 14. studenoga zatražio šest tjedana stanke u postupku kako bi se oporavio.

Nizozemski kardiolog Paul van Dykman savjetovao je "dovoljan odmor" napominjući kako šest tjedana smatra pretjeranim, dok su u Medicinskom centru Sveučilišta u Leidenu također potvrđene njegove tegobe, rekao je Milošević.

"I liječnici po mom i liječnici po vašem izboru izjasnili su se na isti način", rekao je Milošević te zatražio od vijeća da "poštuje njegovo pravo na zaštitu zdravlja". Također je podsjetio na odluku Žalbenog vijeća ICTY prema kojoj tijekom suđenja optuženom, koji se brani sam, treba povremeno omogućiti predah.

Tijekom 44 mjeseca suđenja, optužba je u prvih 300 radnih dana izvela 298 svjedoka, dok je Milošević od 31. kolovoza 2004. uspio izvesti samo 50-ak svjedoka većinom vezanih za Kosovo, potrošivši na to 75 posto od odobrenih 150 radnih dana. Bivši predsjednik je 16. listopada zatražio dodatnih 100 radnih dana kako bi izveo još 15 svjedoka za Kosovo, 74 za Hrvatsku i 106 za BiH.

Miloševića se tereti po 66 točaka optužbe za genocid u BiH, zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja u Hrvatskoj i na Kosovu 1990-ih.

Pročitajte više