Hatami: Iranski nuklearni projekti su za mirne svrhe

iranski predsjednik Mohamad Hatami ponovio je u nedjelju da je Iran spreman pružiti jamstva da su njegovi nuklearni projekti napravljeni za korištenje u mirne svrhe.

"Spremni smo pružiti svijetu i Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) bilo kakav oblik jamstava da su naši nuklearni projekti samo za mirne svrhe", rekao je Hatami, a prenijela je studentska novinska agencija ISNA.

"Međutim, u zamjenu očekujemo globalni konsenzus o našem pravu da nastavimo s mirnodopskim nuklearnim programom", dodao je.

On je izrazio optimizam da će idući krug razgovora o tom pitanju s EU-om sredinom siječnja biti plodonosan, "iako dvije strane imaju različite poglede na određena pitanja".

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza-Asefi izjavio je ranije u nedjelju da Iran želi da se uklone sve nejasnoće oko njegov kontroverznog nuklearnog programa te da će dopustiti inspekciju vojne lokacije Parchin u jugoistočnom Teheranu, jedno od mjesta koje je Iran navodno koristio za tajne nuklearne projekte.

Međutim, iranska je televizija javila, prenoseći Asefijevu izjavu, da će Iran dozvoliti uzimanje uzoraka samo s dijela te lokacije.

Pročitajte više