Hatami: Koalicijske snage moraju otići iz Iraka

KOALICIJSKE snage moraju se povući iz Iraka i omogućiti Iračanima da sami odluče o svojem budućem političkom životu, rekao je u ponedjeljak iranski predsjednik Mohamad Hatami princu Charlesu.

Hatami je u razgovoru naglasio kako je "jedina opcija za rješenje dileme u Iraku povlačenje savezničkih snaga iz te zemlje i priprema terena za demokratske izbore pod nadzorom UN-a".

Princ Charles u posjet Iranu doputovao je nakon obilaska britanskih vojnika u iračkoj luci Basri.

Sastanak iranskog predsjednika i princa Charlesa prvi je sastanak jednog člana britanske kraljevske obitelji s jednim dužnosnikom Islamske Republike Irana.

Iranski predsjednik naglasio je također da će Iran poštovati svoje međunarodne obveze u pogledu nuklearne tehnologije, ali i od Europe zatražio da ispuni svoja obećanja da će priznati iransko pravo na mirnodopske nuklearne aktivnosti.

Hatami je izrazio i zahvalnost na brizi koju je princ Charles iskazao za žrtve potresa u iranskom gradu Bamu. U potresu, koji je grad pogodio 26. prosinca prošle godine, poginulo više od 40.000 ljudi, a više od 100.000 ostalo je bez domova.

Nakon razgovora u Teheranu, princ Charles posjetio je taj razoreni grad. Sastao se s guvernerom pokrajine i obišao centre Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Pročitajte više