Hautz: DSV ne može preispitati odluku o imenovanju Včelika

PREDSJEDNIK  Državnog sudbenog vijeća (DSV) Stanko Hautz izjavio je danas da DSV formalnopravno nema osnova za preispitivanjem svoje prošlotjedne odluke o imenovanju Maria Včelika za suca Trgovačkog suda u Slavonskom Brodu.

"Odlučujući o njegovom imenovanju DSV nije imao saznanja da je protiv Včelika pokrenut kazneni postupak ili da postoji optuženi prijedlog", rekao je Hautz.

"Da se za to znalo, sigurno bi se zastalo s imenovanjem kako bi se provjerilo vodili li se protiv njega kazneni postupak".

Hautz kaže da je DSV znao za stegovni postupak protiv Včelika zbog učestalih puštanja iz požeškog zatvora osuđenika Srđana Mlađana, koji je prilikom izlaska ubio policajca, no da je Včelik kao ravnatelj zatvora oslobođen odgovornosti.

Prema pisanju medija, ministrica pravosuđa je protiv Včelika podnijela kaznenu prijavu, a državno odvjetništvo optužni prijedlog. Taj prijedlog navodno čeka na odluku Vrhovnog suda od kojeg je zatražena delegacija nadležnosti s požeškog na neki drugi sud.

Hautz tvrdi da kao sudac Vrhovnog suda za to nije znao.

"U mnoštvu od oko šest tisuća predmeta koje Vrhovni sud godišnje zaprimi ne mogu znati za svaki", kazao je Hautz.

Dodaje da je u natječajnoj dokumentaciji bila priložena uredna Včelikova potvrda o nekažnjavanju.

"Zbog vlastite savjesti provjerit ću vodi li se kazneni postupak protiv Včelika, u kojoj je fazi, te je li i kada podnesen optužni prijedlog kako su ovih dana pisali mediji", rekao je Hautz, dodavši da će o tome obavijestiti članove DSV-a.

Pojasnio je da bi DSV o eventualnom razrješenju Včelika sudačke dužnosti mogao odlučivati ako on bude u kaznenom postupku i osuđen.

Na upit zašto je DSV imenovao Včelika suprotno mišljenju sudačkog vijeća koje je prednost dalo drugoj kandidatkinji, Hautz je rekao da to nije neuobičajeno jer mišljenje sudačkog vijeća ne obvezuje DSV.

Zbog Včelikova imenovanja za suca negodovala je i Skupština Zbora odvjetnika Brodsko-posavske županije koja od Hrvatske odvjetničke komore (HOK) traži da iz DSV-a povuče svoja dva člana.

Predsjednik HOK-a Ranko Pelicarić, koji je i član DSV-a, kazao je Hini da je za Včelika glasovao po svojoj savjesti, te da je Včelik "prošao sve instance, Ministarstvo pravosuđa koje je dostavilo svu potrebnu dokumentaciju i saborski Odbor za pravosuđe koje nije imalo nikakvih primjedbi na njegovu kandidaturu".

Dodao je da se o zahtjevu kolega odvjetnika za sada ne može očitovati jer još nije službeno zaprimljen u HOK-u.

Pročitajte više